Kusić nakon sjednice: Zadaća Vijeća ograničena na razdoblje Drugog svjetskog rata pa sve do Domovinskog rata

Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima sastalo se u Banskim dvorima, a sjednici je nazočio i premijer Andrej Plenković.

Na sastanku se u prvom dijelu Plenković obratio Vijeću i iznio osnovne ciljeve koji su postavljeni pred Vijeće i apelirao je da Vijeće ubrza rad što smo mi prihvatili da je to moguće, a vidjet ćemo u kojem roku, kazao je predsjednik Vijeća akademik Zvonko Kusić po završetku današnje sjednice Vijeća.

U drugom dijelu sastanka se razvila rasprava oko dokumenta, prošli put su neki članovi zatraženi da izrade radni materijal u kojem je opisana povijest i politička pozadina i sve okolnosti nedemokratskih režima tako da su tu na neki sami pojmovi i pojave i u toj gotovo dvosatnoj raspravi razmijenjena mišljenja gdje se na neki način postavilo neke teze i pojmove koji će kasnije služiti za zaključke i preporuke, dodao je, prenosi N1.

Pritom je odlučeno da jedan dio članova za sljedeći sastanak, koji bi trebao biti za otprilike tri tjedna, pripremi analizu pozitivne prakse Hrvatske u tom području i komparativnu analizu prakse EU zemalja i ta pravna analiza će biti podloga za preporuke Vladi za pravnu reagulaciju svih problema oko obilježavanja, naziva ulica, komemoracija i simbola, najavio je Kusić.

Radilo se na definiranju određenih pojmova, bila je to rasprava među različitim stručnjacima, koji su raspravljali različite aspekte – ne postoji tu neka definicija, kazao je i dodao da su uspostavljeni temelji na kojima će se kasnije razvijati preporuke.

Istaknuo je da premijer nije davao nikakva uputstva – “poštovala se autonomija Vijeća, ono nije političko tijelo i mogu izraziti zadovoljstvo diskusijom i premijer nikada ne utječe na rad Vijeća.

Upitan koliko često će se sastajati, odvratio je da koliko će sastanaka biti, to nije bitno, mogu se i dvaput sastajati, ali vjerojatno će biti gotovi i prije ožujka, ponovio je.

S obzirom na to da je na današnjem sastanku Vijeća bio i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, novinare je zanimalo hoće li idući put opet biti netko od političara, možda i oporbe, Kusić je rekao da ne zna hoće li netko dolaziti – “to je pitanje za nadležne”. Inače, u samoj odluci stoji da predsjednik može pozvati nekoga ukoliko to smatra potrebnim, podsjetio je Kusić.

Kazao je i da je zadaća Vijeća ograničena na razdoblje Drugog svjetskog rata pa sve do Domovinskog rata, a što se tiče autorstva nad materijalom, ustvrdio je da “ne misli da bi bilo korisno” o tome “jer je to tekst Vijeća i ti koji su pripremali, oni su uzimali u obzir sve ono što je slano i ranije, to je materijal Vijeća”.

Kusić uoči sjednice: Razmatrat ćemo zabranu fašističkih simbola

Kusić je ranije uoči današnjega sastanka bio kazao da je moguće da će intenzivirati sastanke da smjernice budu gotove i prije ožujka, a kazao je i da će Vijeće također razmatrati zabranu fašističkih simobola, ali ne želi ništa konkretnije reći jer ne želi ništa prejudicirati.

Naime, Kusić je najavio: “U ciljevima našega rada postoji analiza naših pozitivnih propisa, a isto tako i propisa zemalja Europske unije. Jedan od zadataka naših sljedećih sastanaka radne skupine bit će i obrada svih iskustava drugih država u Europi koje su rješavale slične probleme”.

Podsjetimo, Kusić je i prošli tjedan, najavljujući sjednicu Vijeća za ovaj tjedan, istaknuo da će se Vijeće nakon toga sastajati i češće nego jednom mjesečno kako je predviđeno kako bi ubrzalo rad te donijelo sveobuhvatne preporuke Vladi usmjerene na suočavanje sa prošlosti, kao i preporuke pravnog reguliranja uporabe i isticanja obilježja, znamenja i simbola nedemokratskih režima. To uključuje i preporuke za politiku imenovanja ulica i trgova, te način obrazovanja djece i mladih, rekao je Kusić i poručio da će prijedlozi Vijeća biti utemeljeni na znanstveno valoriziranim povijesnim činjenicama.

Facebook Komentari