DNR Koreja prijeti Japanu i SAD-u nuklearnim udarima, a Trump poručuje: “Sankcije nisu ništa u usporedbi s onim što će im se u konačnici dogoditi.”

Državni odbor DNR Koreje objavio je danas da će DNR Koreja nuklearnim oružjem “potopiti” Japan i svesti Sjedinjene Američke Države “na pepeo i mrak” zbog toga što su te dvije zemlje podržale rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se pooštravaju sankcije protiv te komunističke azijske države.

Korejski azijsko-pacifički mirovni odbor, državna je agencija koja se bavi vanjskim odnosima DNR Koreje i propagandom – također je pozvao na raspuštanje Vijeća sigurnosti UN-a, koje je proglasio “oruđem zla” sastavljenim od korumpiranih zemalja kojima upravljaju Sjedinjene Američke Države, prenosi britanska noinska agencija Reuters.

Američki predsjednik Donald John Trump zatražio je od Xi Jinpinga, predsjednika NR Kine da učini više kako bi obuzdala svog susjeda, koji nastavlja s programom razvoja oružja prkoseći tako UN-ovim sankcijama i međunarodnim osudama

“Četiri otoka arhipalega trebaju biti potopljena u more nuklearnim bombama Juchea. Japan više ne treba postojati pokraj nas”, naveo je Odbor u priopćenju koje je prenijela državna novinska agencija KCNA.

Japan je oštro kritizirao najnoviju prijetnju DNR Koreje: “Ova objava je krajnje provokativna i strahovita. Znatno povećava napetosti u regiji i apsolutno je neprihvatljiva”, izjavio je danas glavni tajnik japanske vlade Yoshihide Suga.

Juche (ili Chuch’e) je službena politička ideologija DNR Koreje. Osmislio ju je Jang-yop Hwang, kasniji prebjeg u južnu, Republiku Koreju, ali se ideja kasnije pripisivala Kim Il Sungu. Politika “vojske na prvom mjestu” je kasnije usavršena politikom songuna. No najvažnije načelo je načelo samodostatnosti (autarkije) koje je dovedeno do apsurda jer se i u vremenima velike nestašice ograničavala trgovina čak i sa savezničkim zemljama, što je dovodilo do gladi u DNR Koreji (primjerice 1990.-ih godina).

Prema riječima Kima Il-Sunga, Juche je baziran na vjerovanju da je “čovjek gospodar svega i odlučuje o svemu”. Još jedna posebnost Juchea je kombinacija sjevernokorejskog nacionalizma, konzervativizma i komunizma. Službena sjevernokorejska povjesnica kaže kako je Juche prvi put spomenuo Kim Il-Sung u govoru 1930. godine, no to se čini malo vjerojatno jer je on u to vrijeme bio tek osamnaestogodišnjak bez većeg utjecaja na politiku. Prvo poznato spominjanje Juchea bilo je u govoru Kim Il-Sunga Kima 28. prosinca 1955. godine. Juche je 1972. godine zamijenio marksizam kao službenu ideologiju DNR Koreje, iako je novi ustav spominjao marksizam, maoizam, lenjinizam, staljinizam i još neke komunističke pokrete kao djelomične izvore za novu ideologiju. 2009. godine, riječ komunizam izbačena je iz sjevernokorejskog Ustava te su iz javnog života uklonjene i sve referencije na komunizam, tako da je prosječnom Sjevernokorejcu nedostupna komunistička literatura, uključujući klasike komunizma poput “Kapitala” od Karla Marxa. Jedan od razloga za praktičkim zabranjivanjem komunizma je i komunistička ideja internacionalizma koja je u suprotnosti sa sjevernokorejskim nacionalizmom, a koji promovira Juche. Još jedna razlika je i odnos prema proletarijatu koji u izvornom komunizmu ima revolucionarnu ulogu, dok je u Jucheu ta uloga dodijeljena vojsci.

Napetosti na Korejskom poluotoku povećale su se nakon 3. rujna ove godine kad je DNR Koreja obavila svoj šesti i dosad najsnažniji nuklearni pokus. Kao odgovor na to kršenje rezolucija UN-a, Vijeće sigurnosti je u ponedjeljak prihvatilo novi. znatno oštriji i jači paket sankcija protiv DNR Koreje.

“Ne znam hoće li imati kakva utjecaja, iako je lijepo imati svih petnaest glasova, ali te sankcije nisu ništa u usporedbi s onim što će se u konačnici morati dogoditi”, rekao je američki predsjednik Donald John Trump

Državni odbor DNR Koreje je na te sankcije reagirao novim prijetnjama. “Svedimo kontinentalni dio Sjedinjenih Američkih Država na pepeo i mrak. Pokažimo svoj bijes tako što ćemo mobilizirati sva svoja sredstva odmazde koja smo dosad pripremili”, navodi se u priopćenju Odbora.

Na netom uvedene nove, jače i oštrije sankcije DNR Koreji od strane UN-a, osvrnuo se je američki predsjednik Donald John Trump. “Mislimo da je to samo još jedan mali korak, a ne veliki posao”, kazao je on novinarima na početku susreta s malezijskim premijerom Dato’ Sri Haji Mohammadom Najibom bin Tun Haji Abdul Razakom. “Ne znam hoće li imati kakva utjecaja, iako je lijepo imati svih petnaest glasova, ali te sankcije nisu ništa u usporedbi s onim što će se u konačnici morati dogoditi”, rekao je Donald John Trump, koji se zarekao kako neće dopustiti DNR Koreji da razvije nuklearni projektil koji može dohvatiti Sjedinjene Američke Države. (Theo Ljubić, Reuters, KCNA)

Facebook Komentari