Umro Slavko Goldstein

Slavko Goldstein, partizan, izdavač, novinar, umro je danas u 90. godini u Zagrebu, objavio je Novi list koji piše da im je tu vijest potvrdila Goldsteinova obitelj.

Slavko Goldstein bio je osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarist, glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus. Utemeljitelj je naklada naklada Liber i Novi Liber.

Goldstein rođen je 22. kolovoza 1928. u Sarajevu, a obitelj mu je podrijetlom iz Tuzle. Djetinjstva je proveo je u Karlovcu gdje mu je otac Ivo Goldstein imao knjižaru.

U Karlovcu je dočekao i Drugi svjetski rat i uspostavu NDH.

Odmah na početku rata njegov otac je odveden u zarobljeništvo, a uskoro je ubijen. Slavko se kao dječak, s majkom i bratom, sklonio u partizane. Kraj rata dočekao je u činu poručnika.

Nakon rata neko vrijeme živi u tek uspostavljenom Izraelu, ali se brzo vratio u Zagreb gdje počinje raditi kao publicist i novinar.

U svibnju 1989. godine sudjelovao je u osnivanju HSLS-a čiji je predsjednik do 1990. godine kada ga je zamijenio Dražen Budiša.

Bio je predsjednik Židovske općine u Zagrebu, Kulturnog društva Miroslav Šalom Freiberger te predsjednik Savjeta Spomen-područja Jasenovac.

Posljednjih godina sudionik je žestokih polemika na povijesne teme, vezane za logor Jasenovac (ustaški i partizanski), vrijeme NDH i korištenje simbola i znakovlja iz tog vremena.

Facebook Komentari