Premijer Netanyahu:”Država Izrael podržava legitimne napore kurdskog naroda da dobije vlastitu državu!”

Država Izrael podržava uspostavu neovisne kurdske države, rekao je danas izraelski premijer Benjamin “Bibi” Netanyahu, dok se Kurdi u Republici Irak pripremaju za referendum o neovisnosti kojemu se službeni Bagdad protivi.
Država Izrael diskretno održava vojne, obavještajne i poslovne veze s Kurdima od 1960-ih godina prošlog stoljeća do danas, smatrajući ih štitom od zajedničkih arapskih neprijatelja. Kurdi žive na području Republike Irak, Republike Turske, Sirijske Arapske Republike i Islamske Republike Iran.
Lider iračkih Kurda Masoud Barzani rekao je jučer kako planira provesti referendum o neovisnosti 25. rujna 2017. godine kako je i planirano, unatoč tome što je irački parlament glasao da ga se odbaci. Republika Irak nema diplomatske odnose s Državom Izraelom i ima snažne veze s Islamskom Republikom Iran, javlja britanska novinska agencija Reuters.
“Država Izrael podržava legitimne napore kurdskog naroda da dobije vlastitu državu”, rekao je Benjamin “Bibi” Netanyahu u pisanoj izjavi poslanoj stranim dopisnicima iz njegova ureda.
Dodao je, međutim, da Država Izrael smatra Radničku stranku Kurdistana (PKK) terorističkom organizacijom, zauzevši jednako stajalište kao i Republika Turska, SAD i EU.
Republika Turska, Islamska Republika Iran, Republika Irak i Sirijska Arapska Republika protive se kurdskom referendumu, strahujući da će potaknuti separatističke težnje među Kurdima koji žive na njihovu teritoriju. (Theo Ljubić, Reuters)
Facebook Komentari