31.7 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Mađarski parlament bi uskoro mogao zabraniti simbole totalitarnih režima i u komercijalnoj...

Mađarski parlament bi uskoro mogao zabraniti simbole totalitarnih režima i u komercijalnoj upotrebi, pa i zvijezdu s piva

Pivo s crvenom zvijezdom u čaši s istim simbolom Mađari će možda moći piti samo do kraja mjeseca, javlja RTL.

Dok Hrvatska čeka proljeće i završetak rada Vijeća za suočavanje s posljedicama totalitarnih režima, susjedna Mađarska već djeluje. Mađarski parlament bi do kraja ovog mjeseca mogao zabraniti simbole totalitarnih režima i u komercijalnoj upotrebi – konkretno zabranit će crvenu zvijezdu u logu poznatog branda piva.

Pivo s crvenom zvijezdom u čaši s istim simbolom Mađari će možda moći piti samo do kraja mjeseca. Jer vlada Viktora Orbana namjerava crvenu zvijezdu na svim komercijalnim proizvodima – zabraniti.

“Ako zakon bude usvojen, bit će zabranjena upotreba simbola svih totalitarnih režima poput nacionalsocijalizma ili komunizma. Vlada ima moralnu obvezu prema Mađarima koji su patili pod nacističkim i bolješvičkim režimima”, kaže János Lázár, šef Ureda mađarskog premijera.

Iako je mađarski ustavni sud presudio da se crvenu zvijezdu može zabraniti samo ako je povezana s ponašanjem kojem se krši javni red i mir, u vladajućoj stranci su odlučni.

“Ovdje je riječ o principima. Naše je mišljenje da, ako zabranjujemo autoriitarne simbole u Mađarskoj, oni se ne bi smjeli pojavljivati ni na komercijalnim proizvodima”, ističe Balazs Hidvegi, komunikacijski stručnjak u stranci Fidesz.

Inače, Europski sud za ljudska prava još je 2008. donio presudu da se crvenu zvijezdu ne može zabraniti,jer ona još uvijek simbolizira i međunarodni radnički pokret i borbu za pravednije društvo. Oporba u Mađarskoj je ogorčena.

“Postoji međunarodna praksa kod zakona o komercijalnoj upotrebi autoritarnih simbola. U Heinekenu zvijezda nije simbol komunizma, već dio komercijalnog brenda. Postoje važnija pitanja za mađarski parlament na koja bismo se trebali fokusirati”, kaže Viktor Szigetvari, oporbena stranka Zajedno.

Iz Heinekena kažu da su spremni braniti svoj brend, uključujući i crvenu zvijezdu, uvijek, svugdje i svim sredstvima, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike