Jean-Claude Juncker: Hrvatska bi trebala u Schengen, trebamo ujedinjeniju EU

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pred Europskim parlamentom govori o stanju Unije. Juncker predstavlja smjernice Komisije do kraja mandata i svoju viziju Europe.

Junckerov prenosi N1 televizija.

”Možemo reći da smo zaslužni za Europski investicijski plan koji je potaknuo 225 milijardi eura investicija, omogućeni su krediti za mala poduzeća i infrastrukturne projekte. Zaslužni smo za to da su europske banke dobile dovoljan kapital za kreditiranje poduzeća. Zaslužni smo što smo smanjili javni deficit. Deset godina od početka krize EU gospodarstvo napokon se oporavlja, a s njim i naše samopouzdanje”, kazao je na početku svoga govora Juncker.

”Lani svih 27 lidera ponovili su da se zalažu za našu uniju. Vjetar se vratio u naša jedra. Moramo iskoristiti mogućost koja neće uvijek biti moguća’, nastavlja predsjednik EK.

”Trebamo zcrtati smjer za budućnost. Sada je vrijeme da izgradimo ujedninjeniju i snažniju Europu za 2025. godinu. Sada gledamo prema budućnosti i ne smijemo dopustiti da se naš smjer promijeni”, rekao je.

Pet najvažnijih prijedloga

”Zacrtali smo energetsku uniju, digitalno tržište, bankarsku uniju. Komisija je predstavila 80 posto prijedloga koje je obećala na početku mandata. Sada to treba pretočiti u zakone. Bilo je nužno u nekim stvarima popustiti. Prijedlog za zajednički azil je i dalje kontroverzan. Dobit ćemo rezultate ako obavi svatko svoj dio posla. Spremni smo predstaviti i preostalih 20 posto inicijativa. Predsjedniku Parlamenta sam jutros predao pismo namjere s prioritetima za iduću godinu. Ne mogu vam, i neću nabrajati sve te prijedloge. Ovo je 5 najvažnijih”, kazao je Juncker prije nego je istaknuo najvažnije projekte.

”Htio bih osnažiti europski trgovinski program. Europa je otvorena za trgovinu ali mora biti reciprociteta. Moramo dobiti onoliko koliko dajemo. Trgovina su radna mjesta i nove mogućnosti. Svaka dodatna milijarda u izvozu predstavlja 14 tisuća novih radnih mjesta u Europi. Europa je oduvijek bila privlačan ekonomski prostor, ali naši partneri iz svijeta se guraju pred našim vratima kako bi sklopili s nama trgovinske sporazume. Trgovinski sporazum s Kanadom će se primijenjivati od sljedećeg tjedna.

Danas predlažemo da se otvore pregovori s Australijom i Novim Zelandom. Volio bih da se ti sporazumi finaliziraju do kraja mandata. Otvorenost trgovine mora ići ruku pod ruku s transparentnošću donošenja odluka. EP će imati zadnju riječ na ovom pitanju. Odsad će EK objavljivati sve svoje nacrte mandata za pregovore koje će predstaviti Vijeću. Gotovo je s glasinama. Pozivam Vijeće da napravi isto kad bude usvajalo mandate za svoje pregovore. Mi nismo naivni zagovornici slobodne trgovine. Moramo braniti interese. Ako neko strano vanjsko poduzeće želi kupiti neku europsku luku ili dio naše energetske infrastrukture ili poduzeće iz sektora obrambene tehnologije – to se može samo kroz potpunu transparentnost”, rekao je Juncker.

”Komisija želi osnažiti našu industriju. Radnici su ti koji prave proizvode najviše kvalitete poput automobila. Ponosan sam na automobilsku industriju, ali sam šokiran kad se potrošače namjerno vara. Pozivam automobilsku industriju da časno ispravi pogreške. Umjesto namjere da se prevari proizvođači moraju investirati u čista vozila budućnosti. Danas predstavljamo novu industrijsku strategiju za Europu koja će omogućiti da pstapostane ne broj 1 u svijetu”, naglasio je.

”Želim da EU bude predvodnica u borbi protiv klimatskih promjena. S obzirom na ambicije SAD-a Europa se mora pobrinuti da ova planeta ostane velika jer je nedjeljiva domovina cijelog čovječanstva. EK će predstaviti prijedlog za smanjivanje emisija štetnih plinova u sektoru prometa”, rekao je.

”Bolje ćemo zaštiti Europljane u digitalnom dobu. U zadnje 3 godine napravili smo pomak. Ojačali smo borbu proitv terorističke propagande na internetu ali i dalje nismo dobro opremljeni za borbu protiv kibernetičkih napada. Samo lani zabiježeno je 4 tisuće kibernetičkih napada. Takvi napadi ne poznaju granice. Zato EK predstavlja EU agenicju za kibernetičke napade”, rekao je Juncker.

Migracije u radaru

”Migracije ostaju na našem radaru. Ostvarili smo stvarni napredak. Danas štitimo naše vanjske granice na efikasniji način. Imamo zajedničke granice, ali države na prvoj liniji ne mogu biti jedine odgovorne za zaštitu granice. Suočavamo se i s nezakonitim migracijama. Smanjili smo za 97 posto broj nezakonitih dolazaka na Mediteran zahvaljujući sporazumu s Turskom. Na taj način smo smanjili broj izgubljenih života. Tijekom ljeta je EK surađivala s talijanskim premijerom Gentiloneom i nastavit ćemo to činiti. Italija na Mediteranu spašava čast Europe. Moramo poboljšati uvjete života izbjeglica u Libiji. Užasnut sam nehumanim uvjetima u centrima za zbrinjavanje. EK će surađivati s UN-om kako bi ukinula ovo skandalozno stanje.

”Iako me rastužuje kad vidim da sve države ne pokazuju isti stupanj solidarnosti, EU u cjelini pokazuje solidarnost. Europa, suprotno onome što se govori, nije tvrđava i ne smije to postati. To je kontinent solidarnosti. Posebno sam ponosan na mlade Europljane koji volonterski daju satove starnih jezika izbjeglicama. Moramo udvostručiti naše napore. EK će predstaviti niz prijedloga koji će se baviti pitanjem povratka. Osobe koje nemaju pravo boraviti u Europi moraju se vratiti u svoje zemlje. Solidarnost se ne može odnositi samo na unutareuropsku situaciju, treba postaviti veću razinu solidarnosti s Afrikom. Nezakonite migracije neće nestati. Stat će tek kada migranti budu imalil drugu opciju osim nezakonitih putovanja. Europa želi sustav zakonitih migracija”, rekao je.

Hrvatskoj omogućiti ulazak u Schengen

Juncker je naglasio kako bi Rumunjska i Bugarska trebale ući u Schengen, ali je spomenuo i Hrvatsku u tom kontekstu.

”Kako bismo jačali jedinstvo moramo biti uključiviji. Ako želimo ojačati zaštitu naših vanjskih granica moramo otvoriti schengenski prostor Rumunjskoj i Bugarskoj. A inače bi trebali i Hrvatskoj omogućiti puno člansto u Schengenu čim budu ispunjeni svi kriteriji”, kazao je.

Uskoro opširnije…

Podsjetimo, nakon opširne rasprave diljem kontinenta održane na Twitteru (#FutureofEurope) u kojoj su sudjelovali građani, Europski parlament, nacionalni parlamenti, tijela lokalne i regionalne vlasti te civilno društvo u cjelini, predsjednik na temelju iznesenih ideja predstaviti svoje osobne stavove o budućnosti Europe i svoje prioritete u sljedećoj godini.

Svake godine u rujnu predsjednik Europske komisije u Europskom parlamentu drži govor o stanju Unije, u kojem se osvrće na postignuća u protekloj godini i predstavlja prioritete za iduću godinu.

U njemu predsjednik izlaže i načine na koje Komisija namjerava odgovoriti na najvažnije izazove s kojima se Europska unija suočava.

Nakon govora slijedi plenarna rasprava kojom započinje dijalog Komisije s Parlamentom i Vijećem kako bi se pripremio radni program Komisije za iduću godinu.

Podsjetimo, lani je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker predložio u svom govoru o stanju Unije povećanje Investicijskog plana za dodatnih 200 milijardi eura i njegovo produljenje do 2020. godine.

“Predlažemo da se udvostruči trajanje fonda i udvostruče njegovi financijski kapaciteti. Europski investicijski fond osigurat će najmanje 500 milijardi eura do 2020. godine, a radit ćemo na tome da dosegnemo 630 milijardi eura do 2022. godine. Ako zemlje članice daju svoj doprinos možemo ići čak i brže”, rekao je Juncker u svom govoru o stanju Unije pred zastupnicima Europskog parlamenta okupljenim na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, prenosi N1.

Facebook Komentari