Dok Pyongyang ubrzava vojne programe, Trump poručuje: Neću dopustiti DNR Koreji da razvije nuklearni projektil koji može dohvatiti SAD

Demokratska Narodna Republika Koreja namjerava ubrzati svoje zabranjene vojne programe kao odgovor na “štetne” sankcije Vijeća sigurnosti UN-a nakon njezina šestog nuklearnog testiranja.

“Usvajanje još jedne nezakonite i štetne rezolucije o sankcijama pod vodstvom SAD-a potvrđuje DNR Koreji da je put koji je odabrala apsolutno pravi”, priopćilo je danas sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova.

MVP DNR Koreje u Pyongyangu

“DNR Koreja udvostručit će napore oko povećanja svoje snage kako bi zaštitila suverenitet zemlje i pravo na postojanje”, dodaje ministarstvo.

Vijeće sigurnosti izglasalo je jednoglasno u ponedjeljak osmi paket sankcija kako bi natjerala Pyongyang da odustane od zabranjenog balističkog i nuklearnog programa te zabranjujući izvoz tekstila DNR Koreje i ograničavajući joj potrošnju goriva..

Američki predsjednik Donald Donald Trump izjavio je kako su sankcije Ujedinjenih naroda DNR Koreji dogovorene ovaj tjedan tek “mali korak i ništa” u usporedbi s onim što bi se trebalo dogoditi u vezi nuklearnim programom te zemlje.

“Ne znam hoće li imati kakva utjecaja, iako je lijepo imati svih petnaest glasova, ali te sankcije nisu ništa u usporedbi s onim što će se u konačnici morati dogoditi”, rekao je Donald John Trump

Američki tajnik državne riznice Steven Terner Mnuchin upozorio je NR Kinu, glavnog saveznika i trgovinskog partnera DNR Koreje, da će joj, ako ne poduzme nove mjere, Washington “staviti dodatne sankcije i spriječiti joj pristupanju američkom i međunarodnom dolarskom sustavu”.

Još jedan visoki dužnosnik uprave rekao je za britansku novinsku agenciju Reuters da su takve “sekundarne sankcije” kineskim bankama i drugim tvrtkama na čekanju za sada kako bi dali vremena NR Kini da pokaže kako je spremna u potpunosti provesti posljednje i prethodne runde sankcija.

Akciju U.N. potaknuo je šesti i najveći nuklearni test DNR Koreje ovog mjeseca.

Sjevernokorejski diktator Kim Jong-Un nadgleda ispaljivanje ICBM projektila koji može nositi nuklearnu glavu

SAD su predložili oštriji nacrt sankcija, koji je oslabljen kako bi dobio potporu NR Kine i Ruske Federacije, koje imaju pravo veta u UN-u. Time je zaustavljeno nametanje punog embarga na izvoz nafte u DNR Koreju. Većina uvoza nafte u DNR Koreju odvija se iz NR Kine.

“Mislimo da je to samo još jedan mali korak, a ne veliki posao”, kazao je američki predsjednik Donald John Trump novinarima na početku susreta s malezijskim premijerom Dato’ Sri Haji Mohammadom Najibom bin Tun Haji Abdul Razakom.

Američki predsjednik Donald John Trump dočekuje u Bijeloj kući malezijskog premijera Dato’ Sri Hajia Mohammada Najiba bin Tun Hajia Abdula Razaka

“Ne znam hoće li imati kakva utjecaja, iako je lijepo imati svih petnaest glasova, ali te sankcije nisu ništa u usporedbi s onim što će se u konačnici morati dogoditi”, rekao je Donald John Trump, koji se zarekao kako neće dopustiti DNR Koreji da razvije nuklearni projektil koji može dohvatiti Sjedinjene Američke Države.

Na pitanje je li Donald John Trump razmišljao o ostalim akcijama, uključujući rezanje kineskih banaka iz američkog financijskog sustava, glasnogovornica Bijele kuće Sarah Elizabeth Huckabee Sanders izjavila je: “Sve su opcije na stolu, a predsjednik je također rekao kako želi da svaka zemlja uključena u proces čini više.”

Američka Pacifička 7. flota nalazi se raspoređena nadomak obala DNR Koreje

Washington se do sada uglavnom suzdržavao od novih sankcija protiv kineskih banaka i drugih tvrtki koje posluju s komunističkom DNR Korejom, obzirom na strah od osvete Pekinga i eventualno dalekosežne učinke na svjetsko gospodarstvo.

Ruska Federacija i NR Kina kažu kako poštuju sankcije i pozivaju Sjedinjene Američke Države da se vrate u pregovore sa DNR Korejom, iako su svjesne kako Donald John Trump misli najozbiljnije navodeći kako neće dopustiti DNR Koreji da razvije nuklearni projektil koji može dohvatiti Sjedinjene Američke Države. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari