Zadrani mogu opet koristiti vodu za piće, milijunske štete grad neće moći izdržati, u Ninu pomaže amfibija

Nakon jučerašnjeg velikog nevremena koje je potopilo Zadar i okolicu situacija na terenu i danas je teška, mnogi su objekti i dalje poplavljeni. Jutros je ponovno zasjedao je Krizni stožer grada.

‘Građani sada mogu koristiti vodu za piće’, rekao je odmah po okončanju sastanka gradonačelnik Branko Dukić.

‘Sastali smo se nakon jučerašnjeg dana da vidimo situaciju. Primili smo ovdje ljude, vojsku i DVD-ove i moramo im osigurati jelo i dogovorili smo se djelovati u tom pravcu. U velikom nam je interesu pročišćivač, on nam je od velike važnosti, to su milijunske štete. Građani opet s današnjim danom mogu koristiti vodu za piće… Gradska uprava je već organizirala ured za procjenu štete građanstvu, čeka se odluka Županije da se koordiniramo. Već noćas i danas se pristupa sa punim snagama kako bi se građanima olakšao život i da se riješimo te vode. Milijunske štete grad neće moći izdržati’, rekao je Dukić.

Preko tisuću intervencija

Županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša kazao je:

‘Preko tisuću intervencija smo imali, oko 150 u potpunosti sanirano, na terenu je oko 120 ljudi sa 70-ak pumpi na 30 mjesta. Veliki je broj kuća i teško je doći do svake, ne možemo garantirati kada će biti gotovo jer kiša ponovno pada. Vjerujem da neće biti takva kiša ali imamo dovoljno snaga, oko 250 pripadnika vojske i vatrogasaca, cijeli grad je pod vodom’.

Podsjetimo, na području grada Zadra 70 timova vatrogasaca i Hrvatske vojske crpe vodu iz poplavljenih objekata na zadarskom području. Čak 120 pripadnika oružanih snaga je na terenu na zadarskom području, 625 ih je u pripravnosti, a od 9 sati ponovno zasjeda Krizni stožer u Zadru, prenosi N1.

Potopljena su vozila u Ninu, koja amfibija izvlači iz vode.

Gradonačelnik Nina, Emil Ćurko, gostovao je u programu N1 i komentirao štetu od obilnih kiša i poplava koje su jučer pogodile Nin.

Gradonačelnik Ćurko je rekao da je Solana Nin u jako lošem stanju. Oko 7 sati je stigla i vojska koja je amfibijskim vozilom izvlači potopljena vozila.

Kakvo je stanje vidjet ćemo tek kad se voda povuče. Štete su velike, uništeni su nam i jedan i drugi stari mostovi iz 16. i 18. stoljeća. Napravit ćemo nove mostove da pješaci mogu proći. Sad je situacija grozna i već danas moramo početi raditi da vidimo kako ćemo sanirati štetu”, rekao je Ćurko.

Istaknuo je da će trebati pomoć. “Očekujemo pomoć od Vlade i šire društvene zajednice, jer ovo Nin sam ne može podnijeti”, kazao je Ćurko.

Ninski gradonačelnik rekao je da je danas situacija bolja nego jučer te da se voda polako povlači, a nitko od građana nije ostao zatočen u vlastitom domu.

Facebook Komentari