Najnovije

Vijeće sigurnosti UN-a uvelo devete po redu, sankcije s dalekosežnim posljedicama protiv DNR Koreje

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je usvojilo nove sankcije DNR Koreji nakon šestog i najjačeg nuklearnog testa koji je ta komunistička zemlja izvela 3. rujna te joj je nametnulo zabranu izvoza tekstila i ograničenje uvoza sirove nafte.

Riječ je o devetoj rezoluciji o sankcijama DNR Koreji koja je izglasana jednoglasno u petnaestočlanom Vijeću od 2006. godine, vezano uz njen balistički i nuklearni program.

Sjedinjene Američke Države založile su se za izglasavanje nove rezolucije UN-a s novim sankcijama DNR Koreji zbog sjevernokorejskog nuklearnog i balističkog programa te učestalog ispaljivanja raketa prema Japanu i južnoj, Republici Koreji

Sjedinjene Američke Države ublažile su prvotni tekst rezolucije kako bi za nju pridobile potporu sjevernokorejskih saveznica, NR Kine te Ruske Federacije. Službeni Peking i Moskva su uz ostale države članice Vijeća sigurnosti UN-a bez premišljanja podržale najnovije sankcije uperene na Pyongyang.

Izvoz tekstila bio je 2016. godine drugi po veličini izvoz u DNR Koreji, nakon ugljena i drugih minerala, ostvarivši vrijednost od sedam stotina pedeset i dva milijuna američkih dolara, pokazali su podaci nadležne sjevernokorejske agencije. Blizu osamdeset posto tog izvoza odlazi u NR Kinu.

Rezolucija stavlja zabranu i na kondenzirani i tekući prirodni plin, ograničenje od dva milijuna barela godišnje na prerađene naftne proizvode te ograničenje uvoza nafte na postojećoj razini. Sjevernu DNR Koreju na tom planu u prvom redu opskrbljuje NR Kina koja je sjevernokorejcima već uvela oštre sankcije, devete po redu, a koje će neizostavno prouzročiti Pyongyangu dalekosežne posljedice po gospodarstvo i po sjevernokorejski narod u cjelini, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Američka Pacifička 7. flota nalazi se raspoređena nadomak obala DNR Koreje

Po riječima neimenovanog američkog dužnosnika, bliskog pregovorima unutar Vijeća sigurnosti UN-a, DNR Koreja uvozi oko četiri i pol milijuna barela naftnih prerađevina godišnje te četiri milijuna barela sirove nafte.

Sjedinjene Američke Države založile su se za izglasavanje nove rezolucije UN-a s novim sankcijama DNR Koreji nakon što je ta azijska komunistička država službeno objavila da je 3. rujna ove godine testirala hidrogensku bombu. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari