VIDEO Bosiljko Mišetić: Hrvatskoj treba političke odlučnosti, Hrvatskoj fali Orban

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović boravi u radnom posjetu Mađarskoj – samo nekoliko dana nakon što je Budimpešta zajedno s Ljubljanom zaustavila Hrvatsku u priključenju Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj. Slovenija je zaustavila Hrvatsku zbog arbitraže o granici, Mađarska zbog postupanja Hrvatske prema MOL-u i Zsoltu Hernadiju, prvom čovjeku te tvrtke.

O ovoj temi govorili su u Studiju 4 predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač i Bosiljko Mišetić, bivši potpredsjednik Vlade iz 1995.

Mišetić je 2016. kritizirao mađarskog veleposlanika zbog odnosa MOL-a prema Ini. Tvrdio je kako bi taj slučaj mogao zahladiti odnose s Mađarskom, što se upravo dogodilo.

Kazao je kako je to bilo na jednom diplomatskom klubu gdje je bio gost mađarski veleposlanik koji je isticao silne taktičko-političke hvalospjeve u odnosima Hrvatske i Mađarske, na što je konstatirao da je Mađarska doista bila jedna od ključnih zemalja koje su u teškim trenucima uspostave hrvatske države, obrane i oslobađanja bile prijatelj Hrvatskoj. No, poslije su se ti odnosi poremetili, to počinje uzurpacijom Ine i gubljenjem većinskog vlasništva u toj kompaniji, Hrvatska se praktički djelomično odrekla svog energetskog suvereniteta.

Na pitanje može li se riješiti konflikt s Mađarskom, Kovač je rekao da ćemo vidjeti što će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović reći hrvatskoj javnosti nakon povratka iz Mađarske. Najavila je da će razgovarati i s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Smatra da moramo biti opušteni i da smo preveliku pozornost usmjerili na ulazak u OECD. Dodaje da to jest važna organizacija, ali nije na razini našeg priključenja EU-u i NATO-u.

Ionako je ulazak u OECD dugogodišnji postupak, to će potrajati još koju godinu. Kovač smatra da moramo biti svjesni i svoje pozicije, svoje snage. Naši prijatelji Mađari odlučili su blokirati napredovanje RH na putu prema članstvu u OECD-u, s druge strane znamo da je sud EU-a u Luxembourgu odlučio odbiti tužbu Mađarske zbog odluke mađarske vlade da ne prihvati izbjeglice na svoj teritorij u sklopu odluke Europske komisije o preraspodjeli izbjeglica.

“U ovom slučaju Mađarska ne prihvaća odluku suda u Luxembourgu, da ta odluka ne obvezuje Mađarsku, s druge strane imamo u Hrvatskoj postupak protiv predsjednika Uprave Hernadija – radi se o sudskoj vlasti koja je nije ovisna o izvršnoj vlasti i sada bismo mi kao izvršna vlast trebali ispaštati zbog toga što radi sudska vlast”, dodao je.

“Hrvatska se može u nekim trenucima, ako i dalje bude ovako nerazumnog postupanja prema njoj, također postaviti tvrdo u nekim drugim situacijama, što možda ne bi odgovaralo nekoj drugoj državi”, istaknuo je Kovač.

Mađarski veleposlanik smatra da to nije afera, nego problem koji sudski treba riješiti.

Mišetić je rekao da se iza toga krije nešto drugo. Važno je reći da arbitraža nije sudska presuda. Kao što je dobrovoljan pristanak, tako je i bilateralno pitanje hoće li će se postupiti prema odluci arbitraže. To je ista stvar što se tiče odnosa MOL-a i Ine, kao što je ista stvar kada je riječ o odnosu sa Slovenijom vezano za Savudrijsku valu. Premijer Andrej Plenković ima pravo kada kaže da arbitražna odluka ne obvezuje RH. No ovdje se događa sljedeća stvar – to su politički pritisci institucija u kojima je RH – EU-a i OECD-a. Pokazuje da takve institucije gube vjerodostojnost. Sudska vlast je u skladu sa svojim ovlastima postupila u odnosu na Hernadija, dodaje Mišetić.

Hrvatskoj treba političke odlučnosti, Hrvatskoj fali Orban, zaključio je Mišetić.

Bit će situacija u bliskoj budućnosti kada će Hrvatska moći zauzeti stav koji možda neće odgovarati Mađarskoj, ako ona ustraje na ovakvoj poziciji, rekao je Kovač.

Facebook Komentari