Ukoliko Hrvatska ostane izvan OECD-a, bit će marginalizirana u Europskoj uniji

Ekonomski analitičar Damir Novotny gostovao je u Novom danu i komentirao slovensku i mađarsku blokadu ulaska Hrvatske u OECD.

Koliko je za Hrvatsku problematična blokada ulaska u OECD?

Na prvi pogled direktni učinci nisu toliko vidljivi, međutim, OECD je vrlo važna organizacija, nastala kao organizacija najrazvijenijih europskih zemalja uz Kanadu i SAD. Glavni cilj je promicanje održivog ekonomskog razvoja i rasta, zdravih javnih financija, tržišne ekonomije, svega onoga što je dovelo do razvoja tih zemalja i ona ima reputacijsko značenje. One zemlje koje su članice toga kluba imaju u investicijskoj, financijskoj javnosti drugačiji status od onih koje su izvan te organizacije. Ukoliko Hrvatska ostane izvan, bit će marginalizirana u Europskoj uniji, jer osim Hrvatske, jedino još Bugarska i Rumunjska nisu u OECD-u. Slovenija u toj organizaciji ima značajnije mjesto nego što bi veličina njezine ekonomije to mogla podnijeti.

Koliko bi ova blokada mogla trajati?

Slovenci inzistiraju na primjeni arbitražne odluke, a Hrvatska inzistira da za nju odluka ne vrijedi. Po mom mišljenju to je pogrešno, jer ta odluka nije tako loša za Hrvatsku, mogla bi biti korisna i tu bi se moralo naći rješenje sa susjedima. Postavlja se pitanje moraju li Slovenci svako pitanje na takav način povlačiti. U Europskoj uniji postoji vidljiv trend zemalja prve i druge brzine. Slovenija spada u prvu skupinu, a Hrvatska još uvijek ostaje na marginama, poput Bugarske i Rumunjske.

Facebook Komentari