Sirijci kontroliraju 85% države, a borci tzv. Islamske države pregovorima žele ostvariti neke rezultate

Vojne snage Sirijske Arapske Republike očistile su od islamskih militanata osamdeset i pet posto zemlje, rekao je danas zapovjednik ruskih snaga u toj bliskoistočnoj zemlji, Aleksander Lapin, a vladin saveznik, libanonski šijitski pokret Hezbolah proglasio je pobjedu u ratu protiv pobunjenika.

Borci takozvane Islamske države (IS) kontroliraju još oko dvadeset i sedam tisuća četvornih kilometara, rekao je Aleksander Lapin, prenijele su ruske agencije.

Sirijski predsjednik Bashar Hafez al-Assad

‘Pobjedili smo u ratu, ostale su tek sporadične bitke’, izjavio je listu al-Akhbaru šef Hezbolaha, šeik Sayed Hassan Nasrallah čija je proiranska organizacija poslala tisuće vojnika u pomoć sirijskom predsjedniku Basharu Hafezu al-Assadu, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

To je dosad najsnažnija procjena stanja na terenu vladine strane, koja u posljednje vrijeme zauzima goleme predjele istočne Sirije, u snažnoj ofenzivi protiv takozvane Islamske Države.

General Aleksander Lapin, zapovjednik ruskih snaga stacioniranih u Sirijskoj Arapskoj Republici

‘Ostali projekti su gotovi, sada tek pregovorima žele ostvariti neke rezultate’, dodao je šeik Sayed Hassan Nasrallah, govoreći o protivnicima Bashara Hafeza al-Assada.

Vojni pripadnik takozvane Islamske države

Uz potporu Islamske Republike Iran i Ruske Federacije, sirijski predsjednik smatran i diktatorom, Bashar Hafez al-Assad je prošle godine slomio brojne pobunjeničke džepove u zapadnim gradovima Alepu, Homsu i Damasku te se njegova vojska čini nezaustavljiva u šestogodišnjem sukobu.

‘Pobjedili smo u ratu, ostale su tek sporadične bitke. Ostali projekti su gotovi, sada tek ISlamska država pregovorima želi ostvariti neke rezultate’, izjavio je medijima šef Hezbolaha, šeik Sayed Hassan Nasrallah

Primirja koja su uz posredovanje Ruske Federacije, Republike Turske, Islamske Republike Iran i Sjedinjenih Američkih Država postignuta u preostalim pobunjeničkim područjima na zapadu zemlje osnažila su vladine snage koje sada napreduju u istočnoj, naftom bogatoj pokrajini Deir ez-Zor-u.

Istočni marš na Deir ez-Zor, nezamisliv prije dvije godine kada je sirijski vođa Bashar Hafez al-Assad bio u smrtnoj opasnosti, pokazao je njegovo još samouvjerenije stajalište i pojačao dilemu Zapada koji još uvijek želi da al-Assad ode u nekoj budućoj tranziciji vlasti.

(Theo Ljubić, Reuters, Al-Akhbar)

Facebook Komentari