Mediji pišu da Predsjednica RH kritizira Vladu kako bi se umilila Vladimiru Putinu

Andrej Plenković i Vladimir Vladimir Vladimirovič Putin

Predsjednica RH i premijer sukreatori su vanjske politike, to su njihove ustavne ovlasti, no iz posljednjeg intervjua Kolinde Grabar-Kitarović na N1 televiziji moglo bi se zaključiti da Pantovčak i Banski dvori nisu uvijek koordinirani kada je riječ o vanjskopolitičkim potezima.

Analizirajući ukupne odnose između dvaju političkih brda, premda oba čelnika potječu iz iste političke obitelji, sasvim je očito da odnosi nisu harmonični, ali upućeni sugovornici iz HDZ-a i s Pantovčaka uvjereni su da sukobi neće eskalirati preko “granice dobrog ukusa”, odnosno neće prijeći točku nakon koje suradnja više ne bi bila moguća.

U odnosima predsjednice i premijera iznimno je važan segment vanjske politike pa je predsjedničina izjava da nije dobro vrijeme za odlaske u Ukrajinu te da nije znala za nedavni posjet hrvatskog izaslanstva toj zemlji protumačena kao izravna kritika premijera jer on od početka svog mandata lani zagovara hrvatsku pomoć Ukrajini u mirnoj reintegraciji, piše Večernji list.

Dan poslije izvori bliski Pantovčaku nastoje ublažiti dojam predsjedničine kritike premijera i objasniti što je ona, zapravo, htjela reći. Tako tumače da predsjednica model mirne reintegracije smatra sjajnim, ali nefunkcionalnim ako za njega nisu sve potpisnice Sporazuma iz Minska. Dakle, model ne može proći ako ga ne podržava Rusija pa na Pantovčaku drže da je potrebno prvo razgovarati sa svim stranama. Iako su se pojavile interpretacije da odlazak hrvatskog izaslanstva (V. Škare-Ožbolt i J. Morić) u Ukrajinu šteti Kolindi Grabar-Kitarović koja bi do kraja listopada trebala ići u službeni posjet ruskom predsjedniku Putinu, izvori iz kruga predsjednice i tu nastoje ublažiti disbalans pa kažu da joj to neće nimalo štetiti. Izvori iz HDZ-a upućeni u vanjske poslove predsjedničine poruke o Ukrajini tumače pak upravo u svjetlu njena posjeta Moskvi.

– Morala je poslati poruku koja će joj olakšati otvaranje dijaloga s Putinom. Tim je izjavama očito željela umanjiti ruske kritike na račun hrvatskih i ukrajinskih odnosa. Ne vjerujem da predsjednica sadržajno i suštinski ima išta protiv mirne reintegracije – komentirao je izvor Večernjeg iz HDZ-a. Kada je riječ o iskazanoj želji predsjednice da i ona ponekad sudjeluje na sastancima Europskog vijeća, sugovornik iz HDZ-a kaže da će se to teško dogoditi. Na Europskom vijeću, naime, sudjeluju čelnici izvršne vlasti jer je odluke s vijeća potrebno implementirati u svojim državama, a u Hrvatskoj izvršnu vlast predstavlja – premijer.

Prirodno je da na te sastanke ide Plenković i to je nešto što pripada premijeru. Po meni, predsjednica je željela poslati poruku da između nje i premijera nema razlike u vanjskopolitičkom pogledu jer je rekla da su ona i premijer euroatlantisti, s obzirom na to da je bilo tumačenja da je ona američki čovjek, a on proeuropski – komentirao je sugovornik Večernjeg iz vrha HDZ-a. Naveo je kako je bivši predsjednik Josipović u mandatu premijerke J. Kosor bio samo jednom na sastanku Europskog vijeća, i to protokolarno, a da je kasnije na sastanke išao bivši premijer Milanović. Odnose između predsjednice i premijera naš sugovornik tumači na još dvije razine. Prvo, u nedostatku kvalitetne oporbe, pojačano se analiziraju odnosi između K. Grabar-Kitarović i Plenkovića. Drugo, predsjednica je svjesna da joj u lovu na drugi mandat nisu dovoljni samo glasovi birača HDZ-a nego mora napraviti odmak od te stranke i zahvatiti šire biračko tijelo, a to može jedino dozom kritike. – Sve je to očekivano – zaključio je izvor Večernjeg.

Facebook Komentari