GONG ustao zbog ukidanja Hrvatske uživo i Maje Sever

Pred saborskim Odborom za medije nalazi se najveća odgovornost: ukoliko su članice i članovi nadležnog saborskog Odbora otvoreni za faktografski pristup novinarstvu, otvaranje dijaloga i suprotstavljanje mišljenja, neophodno je da javno reagiraju slanjem jasne poruke aktualnoj upravi HRT-a.

GONG je Odboru za medije poslao otvoreno pismo povodom ukidanja HTV-ove emisije Hrvatska uživo.
‘Poštovani predsjedniče, poštovane članice i članovi saborskog Odbora za medije,
pred saborskim Odborom za medije nalazi se još jedan izazov: podržati slobodu izražavanja i pluralizam mišljenja ili pak političko kažnjavanje profesionalnog novinarskog rada na HRT-u.

Ravnateljstvo HRT-a odlučilo je iz jesenske sheme HTV-a izbaciti emisiju „Hrvatska uživo“ koja je preživjela nekoliko politički različitih i međusobno suprotstavljenih prethodnih uprava HRT-a navodeći da su „gledatelji, prema podacima koje smo prikupili tijekom posljednjih nekoliko godina, zamjerali su da u poslijepodnevnome terminu, u kojemu se među ostalima emitirala i emisija Hrvatska uživo, prevladavaju politički sadržaji“, kako je HRT odgovorio Index.hr-u. Sumnjajući u utemeljenost navedene tvrdnje, GONG je, sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama, od HRT-a zatražio navedene „podatke“, tj. pregled komentara emisije kako su ih gledatelji uputili Povjereniku za korisnike HRT-a.

Dok se čekaju konkretni „podaci“, jasno je da dosadašnji rezultati emitiranja emisije Hrvatska uživo, od kvantitativnih (razina gledanosti usprkos promjenama termina) do kvalitativnih (količina istraženih i raspravljenih društveno relevantnih tema), uključujući i vjernost publike koja je tijekom godina razvijena, dokazuju da je potrebno osigurati čvrstu argumentaciju za ponovno mijenjanje termina, a posebno za eventualnu odluku o ukidanje cijele emisije.

Ova oaza novinarstva u bespućima programa javne televizije i redovito se nalazi pod neslužbenim šikaniranjem od strane vlastite kuće, a s obzirom da je zbog akcija Hrvatskog sabora ostavljena bez Nadzornog odbora, pred saborskim Odborom za medije nalazi se najveća odgovornost: ukoliko su članice i članovi nadležnog saborskog Odbora otvoreni za faktografski pristup novinarstvu, otvaranje dijaloga i suprotstavljanje mišljenja, neophodno je da javno reagiraju slanjem jasne poruke aktualnoj upravi HRT-a.

Na kraju, nakon smjene Nadzornog odbora HRT-a i ostavljanja otvorenim niza pitanja o nepravilnostima koje su mogle biti „posljedica mogućih koruptivnih radnji i nezakonitih aktivnosti pojedinih osoba“, GONG podsjeća da na saborskom Odboru i dalje stoji odgovornost za postupanje na temelju „Nadzora zakonitosti rada i poslovanja HRT-a za 2016.“’, navodi se u pismu GONG-a.

Share This Article