Plenkoviću se pojavio novi problem zbog kojeg kuha u HDZ-u, uklanjanje spomenika četnicima, HOS-ovci spremaju kontramjere

Nakon 100 dana Plenkovićeve Vlade u koaliciji s Predragom Štromarom i Miloradom Pupovcem, ideološke teme prijete proglašenjem kraja.

Pozicije su ukopane, nikome se ne odlazi iz udobnih fotelja koje su lijepo raspoređene, ali sljedeća stvar na kojoj će se lomiti koplja definitivno su spomenici pobunjenim Srbima i četnicima.

Naime, predsjednik SUDHOS-a Borislav Barišić u četvrtak je na konferenciji za novinare izjavio da se dio dogovora s Vladom odnosi i na 39 spomenika koje su od 1991. do 1995. podignuti na području takozvane RSK, prenosi, između ostalog i Novi list.

HOS-ovci su zato, kažu i sami premjestili ploču u Novsku, jer su dobili jamstva da će se četnički spomenici riješiti unutar 30 dana.

Jedan od njih je i spomenik zapovjedniku četničkih paravojnih postrojbi Vukašinu Šoškoćaninu u Borovu Selu pored Vukovara, gdje je u svibnju 1991. nakon zarobljavanja ubijeno 12 hrvatskih policajaca.

Šoškoćaninu je u Borovu Selu podignut mauzolej na kojem, među ostalim, piše da »srpske zastave visoko i tvrdo na srpskoj zemlji stoje«.

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj u petak je na svom Facebook profilu poslao poruku »šarafciger koaliciji« da »kad već uklanjanja spomenike poginulim braniteljima, da uputi i Borovu selu zahtjev da skine ploče postavljene pripadnicima četničkog pokreta koji su odgovorni za masakr nad hrvatskim redarstvenicima i civilima«.

Stvar je eskalirala u srpskoj manjinskoj zajednici, Milorad Pupovac relativizira situaciju sa četničkim spomenicima, ocjenjujući kako je mauzolej Šoškoćaninu u domeni privatne sfere i nikako se ne može uspoređivati sa spomenicima HOS-ovcima, koji su u javnoj sferi.

Dogradonačelnik Vukovara Srđan Milaković iz DSS-a ide korak dalje.

Milaković, međutim, smatra kako se ti simboli, kao ni sama pobuna, ne mogu izjednačavati s onim što se događalo u Drugom svjetskom ratu.

– To je sklizak teren jer to pitanje nije jednoznačno. Neka se i to problematizira, ali nemoguće je stavljati znak jednakosti. Sve treba preispitati korektno, ne samo iz pozicije većinskog naroda i povijesti koju su ispisali pobjednici. Tu ne smijemo stavljati znak jednakosti niti stvarati balans, uvjeren je Milaković, piše Večernji list.

No, HOS-ovci tvrde kako im je obećano rješavanje tog problema i da je to bio jedan od uvjeta premiještanja ploče poginulim HOS-ovcima iz Jasenovca u Novsku.

Također, u braniteljskim redovima se može čuti i da spremaju kontramjere, ako se dio obećanja o četničkim spomenicima ne ispoštuje. U dio kontramjera spada i postavljanje desetina HOS-ovih ploča, koje uključuju pozdrav Za dom spremni, na potpuno legalan način u mnogim općinama u Hrvatskoj.

Pupovac, osim toga, kaže da ne želi čekati odluke povjerenstva o totalitarnim režimima, već političko rješenje kojim bi se zakonski uklonio Za dom spremni iz javnog života.

No, za taj zakon Plenković bi mogao ostati bez ruku HDZ-ovaca u Saboru, jer mu, govore upućeni, u stranci vrije i neće dopustiti takva jednostrana zakonska rješenja.

Uz to, Slavonija je sve ogorčenija, osim iseljavanja i poprilične gospodarske depresije tamo su područja koja se još nisu emocionalno oporavila od srbijanske agresije, ali i pravosudnog neriješavanja srbijanskih zločina.

Iako premijer Plenković nema baš puno doticaja s realnim životom, nezadovoljstvo koje svakim danom raste moglo bi prerasti i u unutarstranačke obračune, tako da su sve glasniji stavovi HDZ-ovih ogranaka iz 5. izborne jedinice da se treba spremati za parlamentarne izbore, koji su sve bliže.

Pupovac zasad ostaje uz Plenkovića: Političare i svećenike bi trebalo kazneno goniti, Za dom spremni riješiti političkom odlukom, četnički spomenik je u privatnoj sferi

Pupovac zasad ostaje uz Plenkovića: Političare i svećenike bi trebalo kazneno goniti, Za dom spremni riješiti političkom odlukom, četnički spomenik je u privatnoj sferi

U HDZ-u je proključalo, ako Plenković bude inzistirao na zakonskom micanju HOS-ovih spomenika, mogao bi ostati bez nekoliko ministara i saborskih zastupnika

Share This Article