Mamiću zabranjen ulaz u sud: Najvažnije mi je da u dokaznom postupku dokažemo ono što vidi i slijep i gluh

Ad

Zdravko Mamić jutros se pojavio pred Županijskim sudom u Osijeku, gdje mu je danas nastavljeno suđenje, no ući u zgradu nije mogao.

Pravosudni policajci objasnili su mu kako mu je zabranjeno biti na raspravi sve do okončanja dokaznog postupka, pa tako ne može čak niti kročiti u sudsku zgradu.

Mamić je, podsjetimo, na posljednjem ročištu, kada je svjedočio nogometaš Dejan Lovren, izbačen iz sudnice zbog negodovanja.

Sudac Darko Krušlin izrekao mu je tada, objasnili su Mamiću policajci, udaljenje ne samo s te rasprave, nego sve do okončanja dokaznog postupka. Zamolili su ga, stoga, da napusti zgradu, što je Mamić mirno i učinio.

‘Naravno da je to još jedno od kršenja mojih temeljnih ljudskih prava i prava na obranu. Naime, molim vas i upozoravam da pročitate zapisnik od 4.7., gdje sam udaljen s rasprave, i zapisnik s posljednje rasprave i onda ćete vidjeti da to nigdje, ni u jednom ni u drugom rješenju, ne piše. Da to piše, ja danas ne bih došao. Mišljenja smo i odvjetnici i ja da po onome što piše u zapisniku, ja sam normalno trebao biti u sudnici. Vidite kako se ispituju svjedoci, kako se lovi za svaki zarez, manipulira se svjedocima, zašto je svjedok rekao ovo, zašto je izmijenio ili nadopunio neki iskaz, a u rješenjima od 4.7., kao i u rješenju od posljednje rasprave ne piše da je meni danas zabranjeno prisustvovati raspravi’, rekao je Mamić novinarima nakon izlaska iz zgrade.

Na upit hoće li tražiti od Vrhovnog suda da mu se omogući sjediti u sudnici, odgovorio je kako će “to tek vidjeti”.

– Najvažnije mi je da u dokaznom postupku dokažemo ono što vidi i slijep i gluh, da je to jedna montaža, izmišljeni proces i to je moja jedina želja i siguran sam u to. Ako se desi nešto drugo, jer sve je moguće u ovoj državi, onda budite sigurni da ću iskoristiti svoja prava od svih mogućih sudova, i hrvatskih i europskih, da ovo osporim jer to više nije normalno. Tu nema prava na pravično suđenje – izjavio je Zdravko Mamić, piše Večernji list.

I njegovi branitelji ustvrdili su kasnije kako im sporno rješenje nije bilo jasno. Na početku današnje rasprave, sudac Darko Krušlin konstatirao je, pak, kako je “omaškom ispušteno do kada se Zdravko Mamić isključuje s rasprave” pa je “dodao u zapisnik” da ga se udaljuje sve do okončanja dokaznog postupka.

Facebook Komentari