Kraljevina Švedska sa saveznicima započela najveće vojne vježbe u posljednjih dvadeset godina

Kraljevna Švedska je danas označila početak najvećih vojnih manevara u posljednja dva desetljeća, a u kojima sudjeluje više od devetnaest tisuća vojnika.

Glavni scenarij vježbe nazvane Aurora 17  je porast regionalne napetosti koja rezultira iznenadnim napadom na Kraljevinu Švedsku, javlja njemačka novinska agencija DPA.


“Ova je vježba jedan od glavnih znakova sigurnosne politike. Ona podiže spremnost protiv raznih tipova incidenata”, kazao je ministar obrane Carl Anders Peter Hultqvist, dodavši da će vježba poslužiti kao test vojne spremnosti.

Vježba sa saveznicima

U manevrima uz švedske i finske vojnike, čije zemlje nisu članice NATO-a, sudjeluju i članice Saveza NATO poput Kraljevine Danske, Republike Estonije, Francuske, Republike Litve, Kraljevine Norveške i Sjedinjenih Američkih Država.

Najveći “strani” kontingent čine američke snage, s oko tisuću i četiri stotine vojnika.  Švedski radio javlja da su u luku Göteborg stigle francuske i američke jedinice protuzračne obrane. U idućih nekoliko dana, vojne jedinice iz stranih zemalja raspoređivat će se sa zapada prema istočnoj obali, kod Stockholma, u pripremi za “iznenadni napad” na Kraljevinu Švedsku. Ostale jedinice će biti na otoku Gotland, u Baltičkom moru.


Vojna vježba trajat će do 29. rujna ove godine i djelomično se vremenski poklapa s ruskim vojnim manevrima “Zapad”.


Kraljevina Švedska i Republika Finska tijesno surađuju s NATO-om u sklopu Partnerstva za mir (PFP) od 1994. godine. Također su sudjelovale u operacijama predvođenim  NATO savezom u Afganistanu.


Kraljevina Švedska je nedavno sklopila bilateralne sporazume s NATO članicama, uključujući i bilateralni te vojni sporazum s Ujedinjenim Kraljevstvom Velike Britanije i Sjeverne Irske.

(Theo Ljubić, DPA)

Share This Article