Haaški sud reagirao na izjavu Kolinde Grabar Kitarović o kredibilitetu

Iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju za N1 su reagirali na izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da će Haški sud izgubiti kredibilitet ukoliko se potvrdi prvostupanjska presuda za udruženi zločinački pothvat protiv Jadranka Prlića i drugih.

“Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju je nezavisna pravosudna institucija. Njegove odluke i presude zasnovane su isključivo na pravu i na dokazima koji se predoče sucima. To je jedini komentar koji mogu dati, s obzirom da je riječ o postupku koji je još u tijeku”, rekao je glasnogovornik ICTY-a Nenad Golčevski, prenosi N1BiH.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović jučer je gostujući u Točki na tjedan N1 televizija, rekla da će “Haa, dosudi li udruženi zločinački pothvat izgubiti svaki kredibilitet”.

“Ne želim prejudicirati, ali sud bi po meni u tom slučaju izgubio svaki kredibilitet. Uzmimo jednostavno činjenice, Slobodan Milošević je optužen pred sudom u Haagu, njegovom smrću je završio postupak. U ovom slučaju imamo hrvatske državnike, od predsjednika Tuđmana, do tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška, načelnika glavnog stožera Bobetka, koji su već godinama bili preminuli prije samog postupka i na neki način govoreći kolokvijalnim jezikom na sudu su duhovi koji se ne mogu braniti. Hrvatskoj je onemogućeno da bude prijatelj suda. Nadam se da će sudbeno vijeće odbaciti taj dio optužnice i nadam se da će naravno cijelo rješenje biti drugačije, da neće biti nikakvog zločinačkog udruživanja. Kada smo ulazili u formiranje Međunarodnog suda za ljudska prava jedna od poanti je bila spriječiti optuživanje cijelih naroda, cijelih etničkih skupina za zločine i te zločine individualizirati i pojedincima suditi za individualne zločine koji se mogu dokazati. Sve drugo su nekakve hipoteze za koje sud nije ovlašten, da postavlja neka politička pravila, da sudi i pogotovo ne da mijenja povijest. Apsolutno treba odbaciti takvu kvalifikaciju optužnice i držim da treba djelovati, često govorim u svom diplomatskom djelovanju i objašnjavam drugim državama kakve to opasne presedane postavlja u međunarodnome pravu i u svakom slučaju ćemo nastaviti razgovarati u okviru UN-a i Vijeća sigurnosti. Idemo pričekati kakvo će biti rješenje jer takva jedna odluka ne bi pridonijela dobrosusjedskim odnosima na ovom području.”, izjavila je Grabar-Kitarović gostujući na u Točki na tjedan N1 televizije.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju osudio je 2013. godine Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu koji je za cilj imao progon i etničko čišćenje Bošnjaka s područja nekadašnje samozvane Hrvatske republike Herceg-Bosne.

Presudom je Prlić osuđen na 25 godina zatvora, Stojić, Praljak i Petković na po 20 godina, Ćorić na 16 godina, dok je Pušiću izrečena kazna od deset godina zatvora.

Facebook Komentari