Ramush Haradinaj izabran za premijera Kosova: Unatoč tragičnoj povijesti ne možemo promijeniti činjenicu da smo susjedi

Bivši zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramush Haradinaj izabran je u subotu za premijera Kosova i u govoru u parlamentu obvezao se održavati dijalog s nekadašnjim neprijateljem Srbijom te stati na kraj endemskoj korupciji.

Haradinaj je u četvrtak dobio mandat za sastavljanje nove vlade čime je završena politička kriza koja na Kosovu traje od parlamentarnih izbora 11. lipnja. “Nema alternative dijalogu sa Srbijom”, poručio je Haradinaj u kosovskom parlamentu koji ga je potvrdio za premijera glasovima 62 od 120 zastupnika.

Kosovo će se na planu sigurnosti osjećati sigurno samo kao član NATO-a. Dovest ćemo Kosovo u članstvo u NATO poštujući Ustav Republike Kosovo, važeće zakone i u partnerstvu sa saveznicima. Međunarodna perspektiva Kosova je otežana. Učlanjenje Kosova u međunarodne institucije je naša obaveza, u NATO, UN i EU”, kazao je Haradinaj.

Istaknuo je da će Vlada raditi na tome da se u rekordnom roku ispune kriteriji iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kako bi Kosovo što prije dobilo status kandidata za članstvo u EU. Također je poručio da će se voditi dijalog sa svima u regiji, pa tako i sa Srbijom.

“Dijalog sa Srbijom nema alternativu, iako imamo tragičnu povijest. Ne možemo promijeniti činjenicu da smo susjedi. Kosovu treba dijalog s narodom, a ne samo s političkom elitom. Otvorit ću unutrašnji dijalog kako bismo saznali što osjećaju građani, narod u cjelini, u vezi ovog dijaloga, kako politički predstavnici ne bi bili udaljeni od naroda”, kazao je Haradinaj.

Sastav novog vladinog kabineta, premijera Haradinaja je: prvi zamjenik premijera Behxhet Pacoli, zamjenici premijera Enver Hoxhaj, Fatmir Limaj, Dalibor Jevtić i Dardan Gashi, Bedri Hamza ministar financija, Uran Ismajli ministar zdravstva, Besim Beqaj ministar novog Ministarstva inovacija i preduzetništva, Dhurata Hoxha ministrica integracija, Abelard Tahiri ministar pravosuđa, Kujtim Gashi ministar kulture, mladeži i sporta.

Ministar vanjskih poslova Behxhžeti Pacolli, ministar unutarnjih poslova Flamur Sefa, ministrica životne sredine i prostornog planiranja Albena Reshitaj, ministar dijaspore i strateških investicija Dardan Gashi, ministar sigurnosnih snaga Rustem Berisha, ministar infrastrukture Pal Lekaj, ministar rada Skender Recica, ministar za obrazovanje, znanost i tehnologiju Shyqyri Bytyqi, ministar trgovine Bajram Hasani, ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, ministar administracije lokalne samouprave Ivan Teodosijević, ministar poljoprivrede Nenad Rikalo, ministar za javnu administraciju Mahir Jagcilar i ministar regionalog razvoja Rasim Demiri.

Haradinajeva koalicija sastavljena je od bivših pripadnika OVK-a koji su se borili protiv Srbije u ratu 1998. i 1999. godine. Zbog tih je sukoba Haradinaj optužen za ratne zločine, no Međunarodni sud za ratne zločine na prostoru Jugoslavije (ICTY) oslobodio ga je krivnje 2008., te na ponovljenom suđenju 2012.

Njegovo uhićenje u siječnju u Francuskoj na temelju srpske tjeralice zbog ratnih zločina dodatno je pogoršalo odnose između Beograda i Prištine. Haradinaj je istaknuo kako će se njegova vlada boriti protiv korupcije koja tjera investitore otkako je Kosovo proglasilo neovisnost od Srbije 2008. “Imamo endemsku korupciju u svim institucijama”, naglasio je uoči izglasavanja njegova kabineta u parlamentu u kojem će njegova koalicija imati slabu većinu.

Beograd je u subotu dao podršku desetorici srpskih zastupnika koji su podržali Haradinajevu vladu u zamjenu za tri ministarska mjesta. No oporbeni zastupnici kritiziraju Haradinaja zbog oslanjanja na srpske zastupnike za koje tvrde da će tražiti dopuštenje Beograda za svaku odluku.

“Nije dobro da su nakon svih ovih godina od stvaranja kosovskih institucija one u potpunosti u rukama Beograda. Ovo je katastrofalan kabinet”, smatra Avdullah Hoti iz opozicijske Demokratske lige za Kosovo (LDK).

Vlada je izabrana bez rasprave. Iz prosvjeda što se na glasanje prešlo bez rasprave, zastupnici Demokratskog saveza Kosova bivšeg premijera Ise Mustafe i pokreta Samoopredjeljenje napustili su sjednicu, a ministri su odmah zatim položili prisegu.

Kosovo je objavilo neovisnost od Srbije 2008., gotovo deset godina nakon što su zračnim napadima NATO-a protjerane srpske snage optužene za raseljavanje i ubojstva etničkih Albanaca u dvogodišnjoj pobuni.

Facebook Komentari