Vlasta Tutiš iz DHMZ-a objasnila zašto je Irma izuzetno opasna za Floridu

Uragan Irma ruši sve pred sobom ostavljajući ljudske žrtve i pustoš. Razoreno je nekoliko karipskih otoka, a strahuje se da bi sutra mogao zahvatiti Ameriku. Na Floridi se stanovnici pripremaju za katastrofu. Istodobno je Meksiko pogodio snažan potres. Rušio je zgrade i za sobom ostavio na desetke mrtvih.

U HRT-ovoj emisiji “Tema dana” dr. sc. Vlasta Tutiš iz Državnog hidrometeorološkog zavoda kazala je kako se čini da je uragan Irma najjači uragan zabilježen u Americi, od početka mjerenja na američkom teritoriju, od sredine 19. stoljeća.

Putanja uragana Irma slična je onoj putanji uragana Andrewa iz 1992. godine i uragana Donne iz 1960. godine. No ono što baš karakterizira Irmu je da u sebi ima jako puno energije i da je putanja, gdje ona kompletno razara, sa srednjom maksimalnom brzinom vjetra iznad 250 km/h i maksimalnim udarima do iznad 300 km/h. Npr. to su brzine od 17 bofora, kazala je Vlasta Tutiš.

Radi se o području s putanjom širokom otprilike od oko 100 km. Uragan Andrew, kojega Amerikanci jako dobro pamte, putanju je imao široku samo 50 km, dodaje. Područje koje je zahvatio uragan Irma doista očekuje velika katastrofa. Problem je što ide direktno na Floridu, na Miami, gdje je nekoliko milijuna stanovnika. Florida je geografski razmjerno nisko područje. Maksimalna visina Floride je oko 300 m iznad mora. Ovu oluju ne samo da prate tako razorni vjetrovi i velike količine kiše nego i visoke vode. Tako plimni val može biti viši čak i od pet metara, izjavila je između ostalog Tutiš i kazala da je najjačih 10 uragana zabilježeno u proteklih 20 godina.

Mr. sc. Ivo Allegretti iz Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu govorio je na kakvom se seizmičkom tlu Meksiko nalazi. Na području gdje se dogodio potres nije ovo bilo prvi puta, rekao je Allegretti i istaknuo da se do sada se nisu uspjele dovesti u korelaciju vremenske prilike u atmosferi s potresom. Tako se i žarište ovoga potresa u Meksiku dogodilo dosta duboko, na 70-ak km dubine, izjavio je Allegretti.

Facebook Komentari