Ustavna stručnjakinja Barić: Ministarstvo uprave je pogriješilo, Za dom spremni je protuustavan

Ustavna stručnjakinja Sanja Barić ocjenjuje da mišljenje Ministarstva uprave, temeljem kojeg je zagrebački Gradski ured za opću upravu odobrio Savezu udruga dragovoljaca HOS-a promjenu Statuta i korištenje pozdrava ‘za dom spremni’, predstavlja pravno pogrešno tumačenje Ustava. Napominje pritom da je Ministarstvo i ranije na isti način tumačilo Ustav, pa je zapravo riječ o kontinuitetu, piše tportal.

Ustav u svojim izvorišnim osnovama, naime, kaže da se tisućljetna nacionalna samobitnost i državna opstojnost hrvatskog naroda očitovala, između ostalog, u ‘uspostavi temelja državne suverenosti u razdoblju drugoga svjetskog rata, izraženoj nasuprot proglašenju Nezavisne Države Hrvatske (1941.)…’. Osim toga, u čl. 39. stoji da je zabranjeno i kažnjivo svako ‘pozivanje ili poticanje na rat ili uporabu nasilja, na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti’.

Sanja Barić kaže da svako državno tijelo samostalno tumači zakone i u konačnici Ustav, koji je iznad svih zakona. Ministarstvo uprave odlučilo je na svoj način protumačiti činjenicu da je Vlada formirala Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, kao i da neće mijenjati nikakva svoja tumačenja niti zauzimati stavove dok se ne završi rad Vijeća i ne donese sveobuhvatno rješenje.

‘To je njihov legitimni stav, na koji imaju pravo. Naravno da svako drugo državno tijelo, recimo DORH, Hrvatski sabor ili pučki pravobranitelj, mogu o istoj materiji imati drugačiji stav jer je izvor Ustav, a ne neki poseban zakon. Moje je stajalište, bez ikakve dileme, to da je Ministarstvo uprave – kako ovo sad, tako i ono prošlo – apsolutno pogrešno protumačilo Ustav. To nije ideološko pitanje, nego naprosto pravno pogrešno tumačenje Ustava’, konstatira Barić.

Upitana hoće li se sve lokalne službe za opću upravu, uključujući one koje su zbog ustaškog pozdrava odbile registrirati te udruge HOS-a, sada morati ravnati po mišljenju Ministarstva uprave, ustavna stručnjakinja ističe da je pravo i obveza svih državnih tijela da sama tumače Ustav i zakon.

Ustavna stručnjakinja upozorava i da uklanjanje HOS-ove ploče iz Jasenovca s objašnjenjem da je riječ o mjestu posebnog pijeteta nije usporedivo sa slučajem ćiriličnih ploča u Vukovaru.

‘Ako je pozdrav ‘za dom spremni’ neprihvatljiv u smislu da je protuustavan, onda on ne može biti nigdje. Ono što je zabranjeno je zabranjeno, a oko onog što je dopušteno, poput ćirilice, možemo se dogovoriti i reći da je primjenu zakonskih odredbi možda mudro privremeno odgoditi kako bismo smirili duhove – jer pravo služi dobroti i zajedničkom životu’, zaključuje Barić, piše tportal.

Facebook Komentari