Predsjednica RH: Neugodno sam iznenađena, razgovarat ću s premijerom Orbanom

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović gostovala je u Točki na tjedan, a veliki intervju možete pogledati sutra od 9 sati. Tom prilikom komentirala je i odnose Hrvatske i susjednih država.

”Ne mislim da bi ova arbitraža trebala određivati slovenski stav prema nama u odnosu na druga pitanja od OECD-a do Schengena. Odnosi Hrvatske i Slovenije su u globalu puno pozitivniji nego samo ovo pitanje o kojima se neprestance govori. Preko milijun Slovenaca posjećuje Hrvatsku obalu i rado su viđeni gosti. Isto je s Mađariima”, kazala je predsjednica te se osvrnula i na mađarsku blokadu ulaska Hrvatske u OECD.

”Neugodno sam iznenađena stavom Mađarske i o tome ću razgovarati s premijerom Orbanom i predsjednikom Aderom. Postavit ću to pitanje na stol da malo dublje to raspravimo. Postoje otvoreni problemi koji nisu lako rješivi kao INA MOL. Mislim da postoji način da kao zrele demokratske države pristupimo rješavanju svega toga”, rekla je Grabar Kitarović za Točku na tjedan N1 televizije.

Podsjetimo, Mađarska neće poduprijeti hrvatski zahtjev za članstvo u Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) zbog odnosa prema MOL-u i njezinu šefu Zsoltu Hernadiju, objavilo je mađarsko ministarstvo vanjskih poslova u petak.

U priopćenju koje prenosi mađarska agencija MTI, ministarstvo navodi da su stanje oko MOL-ovih investicija u Hrvatskoj i hrvatskog tretmana predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija glavni razlozi povlačenju potpore.

Facebook Komentari