Hrvatima prijeti poskupljenje vode 10 do 30 posto, osim ako presele u Irsku, tamo je besplatna, kao i zrak

Hrvatskim građanima prijeti poskupljenje vode od 10 do 30 posto sljedeće godine kad se naknada za korištenje voda počne naplaćivati prema zahvaćenoj, a ne potrošenoj količini kao dosad.

I dok Hrvati sve skuplje plaćaju vodu, koje u Hrvatskoj ima u izobilju, u vodom također bogatoj Irskoj voda je besplatna! Irci nisu plaćali vodu sve do 2015. godine kad se ona počela naplaćivati, ali to nije dugo trajalo. Zbog naplate vode nastao je veliki bunt irskih građana koji su krenuli u prosvjede zbog toga, a dobar dio njih odbijao je plaćati račune za vodu, piše Večernji list.

Jedan od glavnih argumenta onih koji su odbijali plaćati vodu bio je: voda gotovo svaki dan pada s neba, a mi ćemo to plaćati? Irci naprosto smatraju da osnovni uvjeti za život – zrak i voda – moraju biti besplatni.

Irska vlada morala je popustiti pred ogromnim pritiskom javnosti i suspendirala je odluku o naplati vode iako je zbog toga ušla u spor s EU. Ovih dana donijela je i odluku da će oni koji su u međuvremenu platili račune za vodu dobiti povrat novca. Od početka sljedeće godine ponovno bi trebala početi naplata vode, ali samo za one koji je troše u prekomjernim količinama.

Prema prijedlogu koji tek treba biti usvojen, prag za prekomjernu potrošnju trebala bi biti prosječna potrošnja kućanstva uvećana 1,7 puta, a to bi bilo oko 82 kubična metra po osobi godišnje. Plaćat će se samo voda potrošena iznad te količine. Pri tome će se u prvoj polovici 2018. za svako kućanstvo mjeriti potrošnja, o čemu će dobiti obavijesti, a oni koji prelaze prag imat će dodatnih šest mjeseci da smanje svoju potrošnju pa će se naplatom prekomjerno potrošene vode zapravo krenuti početkom 2019. godine.

Za razliku od Iraca, koji doduše jedini u Europi imaju besplatnu vodu, Hrvati plaćaju svaku kap potrošene vode, ali i brojne naknade i usluge koje su sastavni dio računa za vodu. Po svakom kubičnom metru potrošene vode plaćaju 4,21 kunu za uslugu opskrbe pitkom vodom, jednu kunu po kubičnom metru plaćaju za uslugu odvodnje otpadnih voda, dok usluga pročišćavanja stoji 1,28 kuna. Na sve to plaća se PDV koji iznosi 0,8437 kuna na te jedinične cijene. Hrvati plaćaju i naknade za vode, koje su neoporezive. Tako za svaki potrošeni kubični metar plaćaju 2,85 kuna naknade za korištenja voda, dok naknada za zaštitu voda iznosi 0,408 kuna po kubičnom metru. Jedinice lokalne samouprave mogu uvesti i naknadu za razvoj koja u Zagrebu, primjerice, za vodu iznosi 0,30 kuna, za odvodnju 0,70 kuna, a za pročišćavanje 3,70 kuna po kubičnom metru. Usto se mjesečno plaća i fiksni dio cijene u iznosu od 18,92 kune, i to za održavanje i očitanje brojila. U Hrvatskim vodama kažu pak da voda ne može biti besplatna jer ima svoju ekonomsku vrijednost koju čine izdaci potrebni za osiguranje njezine dostupnosti i zaštite te zbog izgradnje, upravljanja i održavanja vodnih sustava.

U Vodama navode da se nijedna druga zemlja Europe nije opredijelila da trošak održavanja vodnokomunalne infrastrukture plaća iz proračuna, bilo lokalnih, bilo državnog, već iz cijena vodnih usluga. – U tom smislu i direktive EU, osobito članak 9. Okvirne direktive o vodama, obavezuju na takvo vođenje politike cijena koja se zasniva na načelima da korisnici plaćaju u cilju racionalnog korištenja vode – objašnjavaju u Vodama, piše Večernji list.

Facebook Komentari