Fumić o zabrani petokrake: Onda bi plahtom trebalo prekriti nebo

Nakon što je HOS-ova ploča s natpisom za Dom spremni premještena iz Jasenovca u Novsku, a HNS i manjici poručili da nisu zadovoljni, postavlja se pitanje kako će HDZ postići kompromis s partnerima u pisanju zakona o totalitarnim režimima i simbolima.
Prije 80 godina u šumi u Samoboru osnovana je Komunistička partija Hrvatske.

Ovakve obljetnice možda će ubuduće zabranjivati novi zakon o totalitarnim režimima i simbolima. A otvaraju se i rasprave hoće li vlada izjednačiti pozdrav ‘Za dom spremni’ i zvijezdu petokraku.

”Ne može se zabraniti zvijezda, zvijezda je simbol mira. Onda bi morali prekriti nebo plahtama da se ne vide zvijezde”, kazao je Ivan Fumić iz Saveza antifašističkih boraca.

”Zbog europskog i svjetskog okruženja, do zabrane ovakvih komemoracija i nekih simbola socijalističkih društava vjerojatno neće doći”, uvjeren je Marko Fuček iz Radničke fronte.
U HNS-u kažu da prijedlog zakona ne žele komentirati dok ga ne vide. A od Vijeća za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima očekuju da završi tu priču.

”Dajmo Vijeću vremena da napravi svoj dio posla i ozakonimo sve što se treba ozakoniti i idemo dalje gledati u budućnost”, poziva potpredsjednik Vlade Predrag Štromar.

Štromar je kazao kako će, tako dugo dok Vlada ide u smjeru da građanima bude bolje, podupirati Vladu, ali će inzistirati na tome da se “mora zabraniti u javnosti pozdrav povezan s fašističkim režimom.”

Kada će zakon biti napisan, niti što će zabranjivati i dopuštati, jasnog odgovora nema ni od HDZ-ove potpredsjednice vlade.

”Neki simboli su nedvosmisleno simboli totalitarnih i fašističkih režima koji su u jednom povijesnom periodu nastajali i živjeli na ovim našim prostorima”, rekla je Martina Dalić.

Profesor Pravnog fakulteta Josip Kregar smatra da će taj zakon biti organski, odnosno da će ga morati izglasati većina svih zastupnika, najmanje 76 ruku. A zakon će najvjerojatnije pisati Ministarstvo uprave, piše N1.

Facebook Komentari