Dan hrvatskih mučenika: Crkva hrvatskih mučenika objedinjava sve koji su stradali za krst časni i slobodu zlatnu

Obilježavanje Dana hrvatskih mučenika počelo je križnim putem s Krbavskog polja uzvisinom uz trasu s drvenim postajnim križevima, kojom se vjernici penju prema Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini, gdje se već okupilo više tisuća vjernika.

Danom hrvatskih mučenika želi se odati počast svim mučenicima od prvih kršćanskih vremena pa do danas, onima koji su dali živote za Krista i onima koji su dali život za istinu, pravdu, mir, slobodu i domovinu.

Hodočasnici križnog puta drže u rukama tekstove u kojima se uz Kristov križni put podsjeća i na križni put hrvatskog naroda od njegovih poznatih početaka pa do danas.

Misno slavlje na Udbini s početkom u 11 sati predvodio je mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup i nekadašnji upravitelj svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.

Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić rekao je u poruci vjernicima da je Crkva hrvatskih mučenika sveto mjesto gdje se obilježava 524. godišnjica tragične bitke na Krbavskom polju, ali da “Crkva hrvatskih mučenika grli i objedinjava u sebi sva druga mjesta patnje hrvatskog naroda” te sve mučenike, osim svetaca i blaženika i sve one koji su stradali boreći se “za krst časni i slobodu zlatnu”.

Hrvatski su mučenici svi koji su dali život za slobodu Hrvatske, za slobodu naroda i slobodu vjere. Jedno su crkveni mučenici, koje je Crkva proglasila blaženicima ili svecima, koje je dakle Crkva proglasila mučenicima, a postoje i civilni, koji su pali za isti cilj, ali nisu kanonizirani, te je predviđeno da se i za jedne i za druge u Crkvi hrvatskih mučenika odredi prostor, za crkvene prostor crkve, a za ostale će biti prostor kripte, ispod crkvenoga prostora, javlja HRT.

U Udbini je bio i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, koji se oglasio na svom fb-u:

[HVALA I SLAVA SVIM HRVATSKIM MUČENICIMA]

“Ako vam je težak stijeg čestitosti, utaknite ga u zemlju gdje počivaju naše kosti – mi ćemo ga držati” vaši pradjedovi.

Danas sam nazočio na obilježavanju “Dana hrvatskih mučenika” na Udbini. Dan je to kada se prisjećamo svih hrvatskih mučenika i Krbavske bitke iz 1493. godine – simbola stradanja hrvatskog naroda, a posebno hrvatskih mučenika koji su zbog katoličke vjere – svjedočenja kršćanske ljubavi kroz povijest svoj život založili i pretrpjeli veliku muku za svoju Domovinu, za svoj narod, za istinu, slobodu i mir koje danas živimo.

Tužnu, ali hrabru sudbinu i žrtvu hrvatskih mučenika podijelili su, na žalost, i brojni hrvatski branitelji za vrijeme velikosrpske agresije na RH i BiH. Pomoliti se, sjetiti se i odati počast i zahvalnost svima njima – minimum je koji mozemo i moramo svi mi napraviti s ciljem očuvanja hrvatskog identiteta i na njihovoj žrtvi učiti našu djecu kako se voli Domovina i njeno sveto tlo!

Facebook Komentari