VIDEO Apokaliptične scene nadomak Splita: vatrena stihija iznad Krila Jesenice širi se prema Gornjoj Podstrani

Foto: Ilustracija

Gornja Podstrana nije spojena na vodovodnu mrežu već se koriste vodom s obližnjeg izvora Mura na pet javnih špina u selu te rezervoarima koje ima svako kućanstvo. Izvor je ovog ljeta presušio tako da se kućanstva mogu braniti od plamena samo svojim zalihama te vodom iz bazena koji su napravljeni uz brojne kuće za odmor koje su obnovljene na padinama u starom selu

Mještani su tako su radili i tijekom prošlog velikog požara kada je vatra preko Peruna iz Žrnovnice došla do Gornje Podstrane. Zbog toga je gašenje svake vatre posebno otežano i vatrogascima je na raspolaganju samo voda koju sami dovezu cisternama, piše Slobodna Dalmacija.

Dodatna otegotna okolnost je uska cesta koja vodi s Jadranske magistrale iz Gornje Podstrane do sela Gornja Podstrana i na kojoj se na više djelova ne mogu mioići dva vozila. U slučaju da mještani krenu iz Gornje Podstrane, a vatrogasna vozila u suprotnom smjeru cesta može u trenu postat neprohodna.

Kako Slobodnoj javljaju čitatelji, Podstranom odzvanjaju zvuci motornih pila. Naime, ruše se stabla u višim predjelima Šćadina, dijelu Svetog Martina.

“Gušimo se u dimu. Plameni jezici nadviju se na spojnom brdu prema Bajnicama…”, poručili su Slobodnoj Dalmaciji telefonom.

“Kuće u Krilu Jesenicama više nisu ugrožene, vatru smo uspjeli staviti pod kontrolu, no požar se nošen udarima juga proširio prema Gornjoj Podstrani i tamo stanje trenutačno nije baš najbolje – kazao nam je Pave Tomić, zapovjednik DVD-a Dugi Rat

Kuće u Krilu su, kako doznaje Slobodna, obranjene, no vjetar požar i dalje raspiruje. U ovom trenutku ne prijeti kućama, no vatrogasci su potvrdili kako vatrena stihija još uvijek nije poražena te da su mogući razni scenariji. Uglavnom, i dalje je veliki broj vatrgosaca na terene gdje će, kako stvari stoje, dočekati jutro.

Facebook Komentari