33.4 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Thompson dobiva zlatnu plaketu, evo što kaže, hoće li se na Šalati...

Thompson dobiva zlatnu plaketu, evo što kaže, hoće li se na Šalati oriti Za dom spremni

Udruga branitelja iz Domovinskog dodijelit će Marku Perkoviću Thompsonu zlatnu plaketu za sve što je učinio za slobodnu Hrvatsku.

Marko Perković Thompson primit će od Udruga branitelja iz Domovinskog rata Veliku zlatnu plaketu. Dodjeluju mu je, kako navode, za sve što je učinio za dobrobit slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države, i što je bio među prvim hrvatskim dragovoljcima Domovinskog rata.

Nikad ni jedan hrvatski glazbenik nije dobio ovakvo priznanje od strane branitelja. Marko, kako se osjećate?

Osim toga što sam sretan, to mi je jedna od dražih nagrada koje sam primio, s obzirom na to da dolazi od branitelja. Naime, teme kojima sam ja zaokupiran su većinom braniteljske teme. Kad su ih oni prepoznali, to je jedna od najvećih nagrada.

Večeras ste s braniteljima, sutra veliki zagrebački koncert na Šalati. Hoćete li pjevati Bojnu Čavoglave?

Hoću.

Ne odričete je se?

Ne, ne mislim da je ona zabranjena, niti je išta sporno u njoj. Ona je napisana u vrijeme rata, 1991. godine, ona je legalna pjesma na svim razinama, nema nikakvog razloga da je ne pjevam. Dobio sam policijsku prijavu, no to je njihova individualna procjena, ja držim da nisam povrijedio nikakav zakon i da nisam ništa kriv.

Ne bojite se nove prekršajne prijave, jeste li ikad bili kazneno gonjeni radi toga?

Nikada, niti kazneno niti prekršajno. Nisam snosio nikakve sankcije pjevanjem tih pjesama tako da nema razloga za bojaznima.

Marko, niste član nijedne stranke?

Nisam.

Ali ipak, politički ste jaki. Kako komentirate trenutnu situaciju u državi?

Smatram da moja glazba nema mjesta za ni jednu stranku. Nikad nisam svoju glazbu htio povezivati sa strankama. Moje pjesme su iznad svih stranaka, ne bih htio da idu u nekakve političke svrhe. One su pisane za narod. Političku situaciju ne bih komentirao.

Što kažete na skidanje ploča u Jasenovcu?

Ploča je legalno postavljena, znak na ploči je legalan, zakonski je. Premještena je u dogovoru s braniteljskim udrugama i ja tu nemam ništa više za reći. Moje osobno mišljenje nije bitno.

Što sutra ljude očekuje na Šalati?

Moja želja je bila završni koncert upravo na Šalati jer sam sve u Zagrebu obišao. Šalata mi je neispunjena želja. Ima prelijep ambijent i mislim da će i sutra biti prelijepo.

Kažu za vas da ste kontroverzan glazbenik, kako to komentirate?

Kontroverzno ne znači negativno. Mene smeta što se moje pjesme stavljaju u negativni kontekst, pokušava ih se iskompromitirati.

Kad će neki novi album?

Čim završi Šalata, sjedam u svoj studio i krećem završavati novi album, pjesme sam odavno počeo pisati i skladati, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike