Sekulić i Štern se složili: Ovo je put zatvaranja rafinerije u Sisku

Budućnost rafinerije nafte u Sisku, koju mađarski MOL već godinama pokušava zatvoriti, i dalje je neizvjesna. S obzirom na to da iz Ine ponavljaju kako rafinerija gomila gubitke, konzultantska kuća Deloitte napravila je analizu njezine održivosti i zaključila da bi je bilo najbolje pretvoriti u logistički centar.

O ovoj temi govorili su u emisiji Studio 4 Predrag Sekulić iz sindikata “Nova solidarnost”i naftni stručnjak Davor Štern.

Jamstva o zadržavanju radnih mjesta nemamo, sve što je prezentirano jučer je bilo i očekivano, zbog toga smo i bili skeptični još kad smo saznali da je Ina angažirala ovu komapaniju, izjavio je Sekulić i naglasio da se je odluka znala i prije samog početka rada konzultantske kuće. Što se nas tiče nijedan od ovih modela nije prihvatljiv. Od svega što smo čuli, moglo bi se zaključiti da rafineriju Sisak treba zatvoriti.

I Štern se je složio sa Sekulićem da je to put ka zatvaranja rafinerije. Analiza Deloittea ništa ne znači jer je naručena u uvjetima kada je Ina u sustavu MOL-a i dok taj sustav postoji, jasno je da za rafineriju nema mjesta. Priče o biorafineriji ne treba ni komentirati, u svijetu je dokazano da je to upitno isplativo, uvjerava Štern.

Priča o povratku Ine u hrvatsko vlasništvu koju je najavio premijer Plenković još krajem prošle godine po njegovom je mišljenju sada aktualna i podsjetio je da je Vlada objavila da ide u natječaj o izboru konzultanata koji bi joj pomogli da sazna što dalje sa Inom. Što se samih scenarija za budućnosti Ine tiče, Štern je objasnio da ih ima tri: Da Ina bude otkupljena od strane države na bilo koji način i ostane samostalna naftna kompanija, energetski stožer u Hrvatskoj, u naftno-plinskom biznisu; da se iznađe strateški partner, neki treći partner ili da se sjedne sa MOL-om i da se nađe način za suživot i funkcioniranje Ine sa MOL-om.

Sekulić je ogorčen da nitko od državnih institucija nije reagirao na njihove dopise, dokaze da Mol preko Ine šteti i RH i gospodarstvu. DORH i USKOK nisu ušli pogledati tokove roba i novca, u Ini se svašta radi, to je velika kompanija s puno novaca. Nada se da će se proces što prije provesti kraju. Nažalost i ova studija je u funkciji toga da se otežava i dobiva na vremenu, a sve što idemo dalje, to je teže za nas, a naravno MOL-u odgovara. MOL je strateški interes Mađarske, žao mi je što Ina nije strateški interes Hrvatske.

U Ini radničkom vijeću predstavljen plan za rafineriju u Sisku, jedna opcija je pretvaranje u logistički centar

Facebook Komentari