Napeto u Savudrijskoj vali, hrvatski ribar: Kad isplovim iz luke prati me hrvatska policija

Prvi sljedeći korak ka raspetljavanju hrvatsko-slovenskog spora oko granice trebao bi biti sastanak između premijera Plenkovića i njegovog slovenskog kolege Cerara u Zagrebu, no u ovom trenutku ne zna se hoće li do njega doći.

Slovenski uvjet je da se na sastanku raspravlja o implementaciji arbitražne presude. Do tada sve napetiji odnosi u Piranskom zaljevu.

Gotovo da nema mreže u savudriijskoj vali koja u moru završi bez prisutnosti policije, s jedne ili druge strane…

“Hrvatski policajci dolaze u patrolu, drže se 50-ak metara udaljeno, zadrže se nekih 10-15 minuta i odu. Mi onda nastavimo loviti”, rekao nam je slovenski ribar. No, s druge strane, hrvatski ribari i nisu tako opušteni, tvrde da sve teže podnose pritisak čestih slovenskih kontrola. Slovenija je zaljev počela nadzirati i iz zraka.

“U zadnje vrijeme su počeli dolaziti i u noćnim satima gdje sigurno ugrožavaju sigurnost posade i s jedne i s druge strane ako se približe previše jer je osjećaj udaljenosti smanjen. U utorak se pojavio i helikopter slovenske policije tik iznad glave hrvatskim policajcima na moru”, rekao je hrvatski ribar Danilo Latin te dodao:

“Kad isplovim iz luke prati me hrvatska policija, ako dođe do pokušaja približavanja slovenske policije prema meni, plovilo hrvatske policije stane između mog broda i slovenske policije i napravi svojevrsnu tampon zonu”.

Koliko će takva situacija još trajati ne može se ni predvidjeti. Hrvatska strana koja ne priznaje odluku i traži dogovor, pokušava zaustaviti loptu, piše N1.

Cerar najavio provođenje arbitraže u Savudrijskoj vali: Policija će čuvati slovenske ribare

Facebook Komentari