Kuhinja pet elemenata: Ono smo što jedemo! Ova prehrana djeluje kao snažan detoksikant

Piše: Nina Krnjak, nina@greenvitality.hr

Svakodnevni izazovi današnjice često štetno djeluju na zdravlje ljudi. Taj se negativan utjecaj može ublažiti i ukloniti, te pravovremeno spriječiti pravilnom prehranom, koja uključuje sezonske i nerafinirane namirnice. Takav način prehrane djeluje kao snažan detoksikant na ljudski organizam, omogućava zdravi gubitak suviška vode i masnih naslaga iz tkiva, jača imunosni sustav, a postiže i pozitivne rezultate čak i kod teških, malignih bolesti. Valja spomenuti da takva prehrana djeluje povoljno i na psihičke aspekte ljudskog bića.

Ovdje govorimo o 5 elemenata koji se preobličuju jedan u drugi te upravljaju svim procesima u prirodi, a tako i u živim bićima. To su Voda, Drvo, Vatra, Zemlja i Metal. Kako se elementi jedan u drugoga transformiraju, tako i jedan na drugoga utječu. U prirodi npr., voda potpomaže stablo ili biljku u rastu, drvo omogućuje vatri da gori, izgaranjem se stvara pepeo i zemlja, a zbijeni pepeo stvara metal, dok taljenjem metala dobivamo vodu. Problemi se javljaju kada je neki element prejak ili preslab. Tako npr. prejaka voda gasi vatru, vatra tali metal, metal siječe drvo, drvo kontrolira zemlju, a zemlja upija kišu.

ZEMLJA

Zemlja je sinonim za majčinstvo, utočište i dom. Ona je element čije je godišnje doba bablje ljeto, tj. kasno ljeto, što se očituje u karakteristikama kao što su samosvijest, prizemljenost i čežnja, a čiji je negativni aspekt neprizemljenost ( „Ni na nebu, ni na zemlji“). Kada je zemlja pre tvrda nastojimo našu okoinu podrediti sebi pod svaku cijenu, a u obrnutom slučaju kada je pre mekana nastojimo sebe prilagoditi drugima bez našeg identiteta kako bismo se svidjeli svima oko nas. Doba dana zemlje je rano poslijepodne, odnosno razdoblje između 14 i 17 sati.

Uz znak zemlje vežu se organi: želudac, gušterača, slezena, dvanaesnik i slijepo crijevo, a izvana se očituje u pogledu kvalitete kože. Ljudi skloni bolestima tih organa mogu ovakvim načinom prehrane znatno ublažiti simptome bolesti kao što su dijabetes, hipoglikemija, hiperglikemija, čirevi na želudcu, razne ciste na tim organima, različite autoimune bolesti (Vitiligo, Hashimoto, atopijski dermatitis, psorijaza), pa i Morbus Hodgkin, leukemija i slična limfna oboljenja. Žene koje imaju izražen Halux vagus imaju predispoziciju za razvoj tih oboljenja. Boje ovog elementa su topla žuta, narančasta i smeđa, okus je sladak, a prema čemu se biraju namirnice.

Ženama je ovaj element bazičan, a karakteristika dobre zemlje kod žena je skladna, obla građa tijela. Ovaj element ima utjecaj i na menstrualni ciklus i njegove tegobe.

NAMIRNICE

Za razliku od ljetnog elementa vatra, zemlja nam vraća mir. Tako je i obrada namirnica duža, što podrazumijeva rezanje na komadiće koje se pirjaju s vrlo malom količinom vode, ili se pripremaju brudeti i gulaši. Kuha se na laganoj vatri, s malo soli ili soja sosom, te se može i koristiti malo ulja od sezama (svijetlo i tamo), suncokreta i kukuruza.

Važno je u razdoblju zemlje izbjegavati unos proizvoda koji sadrže rafinerirani šećer, te potrebu za slatkim podmiriti prirodnim slatkim namirnicama, pripremljenim na gore opisani način, jer izvlači slatkoću iz njih. Pojedine namirnice koje sadrže jednostavne šećere (slatkiši, pekarski proizvodi, voće, mlijeko i mliječni proizvodi,itd.) nemaju gradivnu funkciju i slabe imunitet, tijelo ih pohranjuje kao sluz i mast, te posljedice toga su pretilost, gubljenje minerala iz tkiva te različite cistične i tumorske tvorbe.

Složeni šećeri iz žitarica grade naše stanice, čiste ih od štetnih tvari i utažuju želju za slatkišima, jer omogučuju tijelu pravilno izlučivanje inzulina. S toga je ovo preventiva, ali i lijek za malforacije koje su se već tvorile na tkivima.
Jednostavna potpora zdravim procesima lučenja inzulina je „Slatki napitak“. Priprema se od 1/3 mrkve, 1/3 luka i 1/3 svježeg kupusa, koji se narežu na veće komade te se skuhaju u 2,5 dcl vode 15 minuta. Napitak se ohladi, procijedi i popije. Konzumira se tri tjedna uzastopce svaki dan.

Ulja koja se koriste za pripremu jela trebala bi biti nerafinirana i hladno prešana. Najbolje je koristiti suncokretovo, sezamovo i kukuruzno ulje, i to u malim količinama.

Prema načelu sličnosti, namirnice koje se koriste u ovom razdoblju su u obliku zemlje, tj. okruglo. To su:

Žitarice: proso, zob
Mahunarke: žuta leća
Korjenasto povrće: mrkva, pastrnjak
Gomoljasto povrće: bundeva, luk, kupus, kelj, koraba
Salata: svježi kupus, luk, koraba
Meso/riba: patka, teletina, junetina, grdobina, škampi, lignje, šaran, smuđ

CJELOVITI INSPIRATIVNI OBROK ZA 40 MINUTA

(za 2 osobe)

1. Priprema salate:
Narezati kupus na sitne trake, a luk na sitnije komade. Začiniti morskom solju i dodati jabučnim octom kada povrće omekša.

2. Gusta juha od bundeve:
Narezati polovicu bundeve na kocke, dodati vode jedva da prekrije povrće i kuhati 20 minuta na laganoj vatri. Na kraju zgniječiti bundevu i posoliti po okusu te dodati nasjeckano lišće peršina.

3. Pirjano povrće na tamnom sezamovom ulju:
Narezati na komadiće 2 mrkve, 1 luk i 1 pastrnjak. U tavu na zagrijano tamno sezamovo ulje zažutiti narezano povrće s malo soli. Dodati cca. 5 žlica vode te poklopiti i prjati na laganoj vatri. Kada voda nestane nakon cca. 20 minuta maknuti poklopac, zgasiti vatru i pustiti da povrće ispari do kraja.

4. Pire od prosa, žute leće i batata:
Isprati šalicu prosa i pola šalice žute leće pod hladnom vodom, narezati batat na kockice te sve zajedno kuhati u 4 šalice posoljene vode 20 minuta dok voda ne ispari. Po želji se može smjesa izgnječiti, kako bi dobili kremasti pire.

Ako Vam nedostaje inspiracije u Vašoj dosadašnjoj pripremi hrane, a želite prehranom oplemeniti svoju vitalnost i osnažiti Vaše zdravlje, prijavite se na tečaj kuhanja 5 elemenata. Za više informacija možete se javiti na nina@greenvitality.hr.

Facebook Komentari