Američki stručnjak sa sveučilišta Columbia, David L. Phillips sugerira da Srbija radi ulaska u EU i mira u regiji mora priznati Republiku Kosovo

Preduvjet održivog mira u regiji je da Republika Srbija prizna neovisnost Republike Kosovo, a u dijalogu Prištine i Beograda neophodno je jasno definiranje tema pregovora i efikasnije posredovanje međunarodne zajednice u roku ne duljem od dvije godine, ocijenjeno je u izvješću Instituta za studije ljudskih prava američkog Sveučilišta Columbia čije izvatke u petak objavljuju beogradski elektronički mediji.

“Ako Srbija želi ući u EU, poglavlje 35 (koje prati napredak normalizacije s Kosovom) kristalno je jasno. Beograd neće načiniti napredak prema članstvu u EU dok ne prizna Kosovo, što je temelj za normalizaciju. Kosovo i Srbija trebaju pregovarati s Bruxellesom u pogledu članstva u EU i dvije zemlje trebaju ući u EU zajedno, u isto vrijeme”, izjavio je direktor Programa za izgradnju mira i prava tog instituta David L. Phillips, autor Izvješća o provođenju dijaloga Kosovo-Srbija.

David L. Phillips je, prenosi agencija Beta njegovu izjavu albanskoj redakciji Glasa Amerike (VOA), predložio da se jasno definiraju teme pregovora i postavi rok od najviše dvije godine, ali uz efikasnije posredovanje međunarodone zajednice, uključujući snažniju ulogu Sjedinjenih Američkih Država i angažiranje uglednih međunarodnih pregovarača.

Uz promjenu formata dijaloga, David L. Phillips kao međunarodne posrednike preporučuje bivšu američku državnu tajnicu Condoleezzu “Condi” Rice te njemačkog ministra Wolfganga Schäublea.

U izvješću čiji je autor, David L. Philips kaže kako nudi “scenarij u kojem svi pobjeđuju” i prema kojem bi priznanje kosovske neovisnosti ishodilo normaliziranje svih bilateralnih pitanja i integraciju i Srbije i Kosova u euroatlantske institucije.

Američki stručnjak za ljudska prava i politiku, David L. Phillips uvjeren je kako bi “integriranje u Europu bio jasan poticaj i za Srbiju i Kosovo da pristupe implementaciji dijaloga”, te da “građani Srbije trebaju uvidjeti da im je budućnost uz Europu i Zapad”, a ne uz Rusku Federaciju

“Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Srbe da se suoče s realnošću i pozabave kosovskom situacijom. Naravno da je teško pregovarati o priznavanju Kosova od strane Srbije, ali to se mora dogoditi, jedini put naprijed jest da Srbija prizna Kosovo, to je ključno za napredak”, naglasio je David L. Phillips s američkog sveučilišta Columbia.

On istodobno sugerira kako vlada u Prištini treba imati širok i sveobuhvatan pristup integriranju kosovskih Srba i osigurati da se njihova prava u potpunosti promoviraju i štite.

Američki stručnjak za ljudska prava i politiku, David L. Phillips uvjeren je kako bi “integriranje u Europu bio jasan poticaj i za Srbiju i Kosovo da pristupe implementaciji dijaloga”, te da “građani Srbije trebaju uvidjeti da im je budućnost uz Europu i Zapad”, a ne uz Rusku Federaciju.

“Mogu krenuti naprijed s euroatlantskim aspiracijama ako riješe nesuglasice s Kosovom. Rusija neće biti tu da pomogne Srbiji. Ona samo manipulira Srbima, građani trebaju shvatiti tu činjenicu i više se približiti Zapadu”, prenijela je agencija Beta ocjene Davida L. Phillipsa za VOA (Glas Amerike) na albanskom jeziku. (Theo Ljubić, VOA, Beta)

 

Facebook Komentari