Štromar o rješenju Kuščevićevog ministarstva: Nisam znao da je odobren znak Za dom spremni na HOS-ovu grbu

HNS-u je Za dom spremni neprihvatljiv bilo gdje u javnosti, no ostao je iznenađen novinarskim pitanjem u kojem je saznao da je Ministarstvo uprave poslalo rješenje prema kojemu HOS slobodno može koristiti ZDS na ploči i grbu.

Štromar nema informaciju jer je, kaže, bio na sjednici Vlade da je Ministarstvo uprave poslalo rješenje da je ZDS legalan na ploči, grbu HOS-a, ali uvjeren je da neće biti tako kad bude donesen zakon.

Novinari su potom potpredsjednika Vlade podsjetili da je HOS još jučer dobio rješenje o registraciji udruga.

‘Tom pozdravu nema mjesta i Vlada to treba u prijedlogu predati Saboru’, rekao je izbjegavši pitanje o tome kako je moguće da ne zna što mu kolege ministri rade, kakva rješenja donose…

‘Nisam znao da je odobren znak ZDS na HOS-ovu grbu’, kazao je.

HOS-ovci objavili: Dobili smo što smo htjeli

Nakon što je jutros nenajavljeno skinuta HOS-ova ploča iz Jasenovca, HOS-ovci su se obratili javnosti na izvanrednoj press konferenciji.

Kako su tekli pregovori, upitani su HOS-ovci danas tijekom izvanredne press konferencije kojoj je prethodilo skidanje ploče u Jasenovcu.

‘Mi smo dobili što smo tražili, oni su dobili što su tražili. O znakovlju HOS-a – pregovora nema!’, rekao je Borislav Barišić, predsjednik Saveza udruženja HOS-a. Dodao je da su ministri s kojima su pregovarali tražili da se ukloni pozdrav Za dom spremni, ali da to nije bilo moguće prihvatiti.

Potvrdio je to i Anto Đapić – ‘sve što smo tražili, to smo i dobili’

“Jučer smo dobili rješenje od Ministarstva uprave za Za dom spremni. On je legaliziran i vezan uz HOS. Ne ulazimo u uzvikivanja na stadionu, tražili smo da se posve legalno koristiti u našim materijalima i to smo sad s ovim dobili. Dobili smo ono što smo već imali, ali u atmosferi koja je drukčija. Ispoštivala se obveza prema nama, a to što će sada skakati Josipović, to nije naša briga. Mi ćemo sada drukčije postupati, mogli ste to primijetiti posljednjih mjeseci, nismo htjeli dolijevati ulje na vatru. Imamo legalan način za pozdrav u kontekstu HOS-a. U kompromisu koji smo riješili, HOS i ZDS je legitiman i opravdan i to na ponos hrvatskom narodu”, rekao je Đapić. Kazao je da ih prije nije htio registrirati bivši ministar Arsen Bauk, ali da im je sad konačno prihvaćen statut.

Šef zagrebačkog HOS-a kazao je da će ploča iz Jasenovca danas biti postavljena u Novskoj.

“Bilo je jako teško i mukotrpno. Cilj svega bio je da ostane grb i znak ZDS i da je statut registriran i bit će registrirane sve podružnice HOS-a i sve će imati u rješenju i statutu ZDS.”

Podsjetimo, na press konferenciji kazali su da će ‘Za dom spremni pisati na našim pločama dok nas ima’. Nije izostao pozdrav okupljenima ‘Za dom spremni’, javlja N1.

Facebook Komentari