Kuščević: Upotreba znakovlja totalitarnih režima riješit će se novim zakonom nakon preporuka Vijeća za suočavanje s prošlošću

Ad

Ministar uprave Lovro Kuščević održao je konferenciju za medije nakon što je danas iz Jasenovca uklonjena ploča s natpisom “Za dom spremni”.

“Premještanjem ploče iz Jasenovca u Novsku postignuto je rješenje i iskazan pijetet žrtvama Jasenovca. Vlada je prvi put u povijesti pristupila rješavanju problema. Udruge s grbom u kojem piše “Za dom spremni” su registrirane davno prije”, kazao je Kuščević.

Istaknuo je kako ploča s natpisom “Za dom spremni” od danas više nije u Jasenovcu jer je Vlada utvrdila da se time vrijeđaju žrtve. Kazao je kako je grad Novska dao pisanu suglasnost za premještanje ploče te je ono pri kraju.

“U ovom slučaju se radi o čisto tehničkom usklađenju statuta sukladno Zakonu o udrugama. Sve udruge u RH imaju dužnost uskladiti se sa Novim zakonom oko tehničkih pitanja poput uvođenja likvidatora i slično. Upotreba znakovlja totalitarnih režima riješit će se novim zakonom nakon preporuka Vijeće za suočavanje s prošlošću”, kazao je Kuščević.

Potvrdio je da će nakon donošenja zakona prethodno registrirani grbovi biti revidirani.

‘Ovo nije ničija pobjeda, ovo je pobjeda obitelji 11 poginulih pripadnika HOS-a, ovo je pobjeda jasenovačkih žrtava, jer smo preselili ploču’, kazao je Kuščević.

‘Zašto smo ovo čuli od HOS-a? Pa od koga drugog da to čujemo, oni su postavili ploču. HOS je taj koji je tražio od općine Jasenovac skidanje ploče, kao i što je tražio postavljanje ploče na drugu lokaciju’, rekao je.

Na pitanje hoće li biti sankcioniranja zbog izvikivanja, Kuščević je rekao:

“To će ovisiti o nekim drugim institucijama”, kazao je, a na pitanje misli li da bi trebali biti sankcionirani rekao je kako će

Udruge HOS-a na današnjoj su konferenciji za medije poručile kako je statut UDHOS-a Zagreb u kojem je opis grba s natpisom “Za dom spremni” jučer ovjeren od Grada Zagreba uz pozitivno mišljenje od strane Ministarstva uprave.

“Nema šanse da bi ploča danas bila skinuta da nismo dobili “Za dom spremni” rješenje”, rekao je Ivan Friščić, predsjednik Udruge dragovoljaca HOS-a.

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar kazao je kako nije znao za takvo rješenje te poručio da je HNS-u neprihvatljivo isticanje “Za dom spremni” u javnosti.

Štromar o rješenju Kuščevićevog ministarstva: Nisam znao da je odobren znak Za dom spremni na HOS-ovu grbu

Facebook Komentari