Jandroković: Za mene Za dom spremni ima negativnu konotaciju

U priči s HOS-ovom pločom koja je preseljena iz Jasenovca u Novsku nema pobjednika, niti je smisao cijele ove situacije i ovog rješenja da tu bude pobjednika ili poraženih, poručio je predsjednik Sabora HDZ-ov Gordan Jandroković, koji je uvjeren da ima i provokatora koji žele rušiti hrvatsku vlast, ali koji su to, nije konkretizirao.
“Od samog početka, Vlada je, a i svi odgovorni u državi koji se bave politikom, tražila takva rješenja koja će riješiti nešto što 27 godina u RH nismo riješili. Dakle, nismo našli jasno rješenje kako tretirati znakovlje i simbole totalitarnih režima. Dakle, onaj tko misli da ovdje treba slaviti pobjedu, taj griješi. Upravo je smisao toga da svi na kraju budu zadovoljni i da posebno žrtve budu te prema kojima ćemo iskazati poštovanje”, istaknuo je Jandroković u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

“Druga stvar interpretacija pisma koje je došlo iz ministarstva uprave, nije točna jer su oni i dosad imali u svom grbu pozdrav “Za dom spremni”. .. . Ovo je rješenje koje se tiče nekih novih odredbi koje su povezane s usklađivanjem Zakona o udrugama i tu se radi o revizorima, nadzoru, sjedištima udruga, a što se tiče samog pozdrava u grbu, o njemu ćemo moći govoriti nakon što svoje rješenje dade Vijeće za proučavanje i odnos prema totalitarnim režimima i nakon novog Zakona, koji će onda u potpunosti regulirati svo znakovlje totalitarnih režima”, podsjetio je Jandroković.

On se “nada će se svi suzdržavati postavljati bilo kakve nove ploče dok ne budemo dobili rješenje Vijeća koje je zaduženo da dade svoj sud o tome koje znakovlje ne bi trebalo koristiti, bilo ono od fašističkog ili komunističkog totalitarizma”.
“Nadam se da će biti dovoljno svijesti, dovoljno dobre volje, dovoljno odgovornosti prema Hrvatskoj 2017. godine da se ne izazivaju novi prijepori, nego da u tolerantnoj i korektnoj atmosferi pronađemo dobra rješenja. … Ponavljam još jednom, očekujem od svih da će se suudržavati od bilo kakvih provokacija, koje mogu otežati položaj, u prvom redu, žrtvama. Apeliram na sve da vode računa, u prvom redu, o žrtvama, i hrvatskih branitelja ali i onih koji su stradavali u Drugom svjetskom ratu”.

“Sasvim sam siguran da oni koji su se borili u Domovinskom ratu, imaju dobru namjeru i da velika većina onih koji su sudjelovali u Drugom svjetskom ratu, ne žele ni na koji način napraviti štetu RH. Sasvim sigurno je da se sada ovdje može pronaći onih koji koriste ovu situaciju za skupljanje političkih bodova, za razne vrste provokacija, manipulacija i nanošenja štete i RH, ali i Vladi koju predvodi Andrej Plenković”, uvjeren je Jandroković, ali niti na opetovana pitanja premda je kazao da sasvim sigurno ima elemenata u smislu provokatora, koji možda i žele rušiti ovu Vladu, nije konkretno rekao tko bi mogli biti ti provokatori.

“Pa pogledajte malo međunardoni kontekst pa kontekst unutarnje politički i moći ćete dosta toga zaključiti i sami”, uvjeren je Jandroković dodavši: “Svi oni koji ne žele da je Hrvatska stabilna i gospodarski jaka, svi oni koji žele skrenuti pozornost s dobre turističke sezone, koji u svojem nedostatku ideja i vizija kako bi trebala izgledati moderna Hrvatska, stavljaju naglasak na ideološke teme, pogotovo one koje se tiču Drugog svjetskog rata”.

Upitan što je za njega ustaški pozdrav “Za dom spremni”, odvratio je: “Ustaški pozdrav “za dom spremni” je ustaški pozdrav “Za dom spremni”.” “S obzirom na to da je bio ustaški pozdrav, s obzirom na to da se koristio u vrijeme jednog totalitarnog i zločinačkog režima, on za mene ima negativnu konotaciju”, dodao je i kazao da od partnera očekuje potporu u rješavanju problema te da će vladajuća većina biti stabilna.

Što se pak tiče rada u Saboru, predsjednik parlamenta je rekao da “više papira u Saboru nema”: “U prvoj fazi bili su i tableti i internetska mogućnost praćenja dokumentacije i papirnata dokumentacija. Mi sad prelazimo isključivo na internet. Svi zastupnici moći će se služiti ili tabletima koje im daje na raspolaganje Hrvatski sabor ili vlastitim računalima. Sasvim sigurno će se raditi o priličnoj uštedi s obzirom na to da su se dosad svi materijali tiskali u 151 primjerak, dakle zakoni koji su ponekad imali i više od 150 stranica. Sad će samo iznimno, na zahtjev vlastitog kluba, odnosno u vlastitom klubu zastupnik printati materijal, a sve ostalo bit će im na internetu”.

Facebook Komentari