Cerar najavio provođenje arbitraže u Savudrijskoj vali: Policija će čuvati slovenske ribare

Ad

Slovenski premijer Miro Cerar na sastanku državnog vrha sudionike je obavijestio o trenutnom stanju u sporu s Hrvatskom oko arbitraže i provedbe arbitražne presude, a o zaključcima je obavijestio javnost na konferenciji za medije.

“Politički vrh sam upoznao s time da Vlada nastavlja na temelju međunarodne podrške i objasnio sam da Vlada nastavlja suradnju s RH što znači da ću se kroz nekoliko tjedana sastati s kolegom Plenkovićem kako bismo implementirati odluku … Da bi moglo doći do tog susreta, trebamo pripremiti sve pri čemu je stajalište Vlade i moje osobno stajalište da na temelju tog dijaloga bismo implementirali arbitražnu odluku kakva je donesena … Za implementaciju je potrebna suradnja”, kazao je Cerar na konferenciji za medije na kojoj je najavio, između ostalog, da Slovenija svojim ribarima kani osigurati policijsku zaštitu u području slovenskog mora kako je to utvrđeno arbitražnom odlukom i poručio da Hrvatska može u OECD ako ispuni uvjete.

“Sudeći prema javnim izjavama hrvatskog premijera i političke arene u Hrvatskoj zasad se stajalište RH prema arbitražnoj odluci nije izmijenilo, a vjerujem da treba čuvati dijalog i moramo zajednički donijeti odluku onako kako to zahtijeva arbitražni sporazum jer bilo koja od dviju prijateljskih država bila bi bi kršiteljica europskog prava ako to ne bismo učinili”, smatra slovenski premijer.

“U rujnu namjeravamo donijeti intervencijski zakon koji će biti predložen parlamentu kojim ćemo pokušati osigurati status državljanima i državljankama koji žive u pograničnim područjima … u suprotnom bi se situacija pogoršala. Sada smo cijelo vrijeme u kontaktu kako bismo saznali potrebe stanovnika da bismo mogli donijeti dobar interventni zakon”, najavio je Cerar.

“Također ćemo iscrtati novu granicu – to će učiniti Geodetska uprava – koja će biti u onom mjerilu u kojem je ona donesena prema arbitražnoj odluci, a trenutno se čini da će biti potrebno razmatrati još barem osam drugih zakona i više od 40 podzakonskih akata, koji će morati biti izmijenjeni i u općinama, a morat ćemo imati i još neka usklađivanja”, pobrojao je predsjednik slovenske Vlade.

“Morat ćemo raditi u korist njih i njihovih prava i istovremeno moramo posvetiti pozornost našim ribarima, dolazi ribolovna sezona, znamo da je bilo određenih incidenata koji ponekad eskaliraju i dolazi do prelaska hrvatskih ribara preko crte pa se moramo posebno pobrinuti za naše ribare kako bi mogli ribariti u slovenskom moru. Osigurat ćemo policijsku zaštitu našim ribarima”, najavio je Cerar.

Dodatno pojašnjavajući rekao je da “mora vrlo jasno naglasiti da slovenska policija već od prihvaćanja arbitražne odluke provodi nadzor nad slovenskim morem i mjere za prekršitelje pri čemu koristi najblažu mjeru opomene da ne bi došlo do eskalacije i ugrožavanja pronalaska rješenja s Hrvatskom”.
Za sve te mjere što ih Vlada priprema danas smo dobili načelnu potporu na političkom vrhu i jasno je da će ubuduće također djelovanje Vlade biti u uskoj suradnji s parlamentom i da moramo uspostaviti i nastaviti učinkovitu suradnju. Stoga očekujem da će biti sazvan nastavak sjednice Odbora za vanjsku politiku i rasprava”, zaključio je Cerar i istaknuo da je Vlada ta koja oblikuje stajališta Vlade, prenosi N1.

Facebook Komentari