VIDEO Pupovac na RTS-u Predsjednicu RH svrstao u povijesne revizioniste, pričao o Tuđmanu i uvjetima oko HOS-ovog spomenika

Ad

Dok vlast u Hrvatskoj traži kompromisno rješenje i vijeća da li i na koji način iz Jasenovca ukloniti ploču s ustaškim pozdravom “Za dom spremni”, u Zagrebu ekstremni desničari pale srpski tjednik, a hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sporni slogan vidi kao stari hrvatski pozdrav, koji je kako kaže kompromitiran, piše RTS.

Predstavnici Srba u Hrvatskoj osuđuju takve pojave. Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac u intervjuu za RTS kaže da ustaški pozdrav ne bi trebao imati pravo građanstva nigdje u Hrvatskoj.

Na koju se stranu u hrvatskom društvu svrstava predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, kada ustaški pozdrav “za dom spremni” kvalificira kao tradicionalni hrvatski, a ploču HOS-u isključivo kao izraz pijeteta prema žrtvama?

– Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović se na taj način svrstava na stranu onih koji izmišljaju nepostojeću povijest koja nije postojala do početka NDH i ustaškog pokreta Ante Pavelića i svrstava se na stranu revizionista povijesti i desnih političkih snaga.

Može li se onda o onima koji pale srpski tjednik govoriti kao o marginalcima, a to je riječ kojom ih je opisao hrvatski premijer Plenković?

– Kada ucjenjuju samog premijera, za njega su oni sasvim sigurno politički marginalci. Kada ometaju komemoracije, kada ometaju proslave kao što je ona Dana ustanka u Srbu ili kada dolaze pred sjedište SNV-a i prijete protjerivanjem, prijete rušenjem spomenika u Srbu, oni onda nisu marginalci nego ljudi koji šalju opasne i protuzakonite poruke.

Za ploču s ustaškim pozdravom u Jasenovcu najavljuje se i nekoliko scenarija. Jedan od njih je da slogan ostane, a da se ploča preseli?Je li dovoljno da se Jasenovac izuzme?

– Nije dovoljno da se Jasenovac izuzme zbog toga što je ustaški pokret djelovao na prostoru cijele Hrvatske i ne samo tu, i taj ustaški pozdrav ne bi trebao imati mogućnost i pravo građanstva nigdje u Hrvatskoj.

Je li ispravan dojam da Vlada i premijer Plenković u vezi s tim taktiziraju?

– Mislim da će vladajuća koalicija i Vlada iznaći rješenje kao što se moglo vidjeti po nekim postupcima koji su nedavno poduzimani od strane represivnog aparata Republike Hrvatske pri uklanjanju ploče Francetića ili pri privođenju osoba koje su na maratonu lađa uzvikivali ustaški pozdrav “za dom sprmeni”.

Jeste li razmišljali o otkazivanju potpore?

– Mi smo razmišljali o tome kako da sa svojim koalicijskim partnerima iznađemo rješenje i o tome da se zaustavi trend jačanja desničarskih ekstremnih proustaških politika koje su u Hrvatskoj u posljednje vrijeme ponovo postale glasne.

Kako tumačite pisanje hrvatskog tjednika Nacional da je Tuđman navodno za oživljavanje ustaškog pozdrava “za dom spremni” krivio srpske tajne službe?

– Svi se dobro sjećamo da je Franjo Tuđman na prvom općem saboru HDZ-a izrekao jednu zloguku tvrdnju da je NDH bila kvislinška tvorevina ali izraz volje hrvatskog naroda za samostalnom državom. To što je Tuđman kasnije uvidio da je to opasno za njega i da je opasno za projekt Hrvatske države to je točno ali se sa time u Hrvatskoj nikada nismo obračunali.

Pisali ste o pet prioriteta za bolji život Srba u Hrvatskoj, među kojima su i iskorjenjivanje povijesnog revizionizma i etničko-vjerskog nacionalizma, obrazovanje itd. Jesu li oni dostižni ako istovremeno kažete da za Srbe u Hrvatskoj nema mira?

– To što za Srbe nema mira to je posljedica aktivnosti stranaka kao što je Hrvatska čista stranka prava (HČSP) Dražena Keleminca, to je posljedica neprestanog napada na naše institucije i politike i posjledica činjenice da nema adekvatnog političkog i pravnog odgovora na takve napade.

Facebook Komentari