Pejčinović-Burić: Mislim da to sada treba reći, Erjavec nastupa agresivno i bezobrazno i prelazi sve granice

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić ponovila je kako je Slovenija iskoristila to što je domaćin Bledskog strateškog foruma i pred čelnicima Unije snažno lobirala za svoj stav o nužnoj provedbi arbitražne odluke o granici.

Ministrica je istaknula da su europski čelnici ostali začuđeni da se ovaj skup koji je relevantan i koji je trebao otvoriti sve važne teme, sveo na jedan uski okvir a to je da se optuži Hrvatsku da ne poštuje vladavinu prava.

U razgovoru s potpredsjednikom Europske komisije dobila sam potvrdu da Komisija na ovaj slučaj ne gleda na taj način. Bilo kakav takav postupak koji bi išao pred Europski sud bio bi veoma neobičan i vjerujem da se Europski sud ne bi očitovao onako kako to Slovenija priželjkuje, naglasila je ministrica.

Ponovila je kako su u razgovorima iznijeli svoju tezu da je Hrvatska upravo zbog poštivanja međunarodnog prava ušla u arbitražu u punoj vjeri da se na taj način riješi ovo bilateralno pitanje. Istaknula je kako je upravo Slovenija na najgori mogući način kompromitirala međnarodno pravo. Vrlo eklatantno kršenje međunarodnog prava.

Ministrica je navela primjer Omana i Ujedinjenih arapskih emirata kada se arbitražni sud sam raspustio nakon skandala koji je nastao jer su se jedan od odvjetnika i sudac našli zajedno na ručku.

Pokazalo se da su slovenski zahtjevi preuveličani – bez uporišta u međunarodnom pravu

Ono što je ta kompromitirana odluka pokazala je da je Slovenija u svojim stavovima svih ovih godina išla mimo međunarodnog prava. Oni zahtjevi koji je slovenska strana u ovom postupku postavila – skoro dvije trećine zahtjeva – nisu imali uporište u međunarodnom pravu. Ako je što dobro u cijelom tom procesu onda je to da smo temeljem cijelog procesa došli do situacije da konačno možemo u okvirima međunarodnog prava lakše razgovarati. Ranije je sve što je dolazilo od slovenske bilo tako preuveličano da nismo mogli postići dogovor. Sada je svedeno u realnije okvire, pojasnila je ministrica.

Prema njenom mišljenju, za sad smo daleko od bilo kakvog dogovora. No ako nastupimo partnerski i jednakopravno postoje preduvjeti koji mogu dovesti do rješenja problema.

Kazala je da slovenski ministar Kar Erjavec apsolutno nije čovjek za dijalog.

“Mislim da to sada treba reći, Erjavec nastupa agresivno i bezobrazno i prelazi sve granice”, kazala je Pejčinović Burić.

Ucjene su Hrvatskoj odmogle, a slovenskom ugledu nisu pomogle

Na pitanje očekuje li da će Slovenija blokirati hrvatski ulazak u šengenski prostor, ministrica je rekla kako Slovenija može posezati za potezima koji su legitimni. Mogu samo reći da su ucjene Hrvatskoj odmogle, a njihovom ugledu nisu pomogle. U ovom kontekstu će Sloveniji biti puno teže ucjenjivati Hrvatsku ulaskom u schengenski proces. Mi i dalje radimo na ispunjavanju schengenskih kriterija i vjerujem da ćemo ih iduće godine ispuniti. Mi radimo na svojoj domaćoj zadaći, a kad dođe vrijeme odlučivanja vjerujem da će okolnosti pokazati je li oportuno to nekome blokirati, istaknula je ministrica.

Navela je i kako je Slovenija u slučaju terana išla direktno protiv europskih institucija i tu će se pokazati kako završava nešto što se traži protivno europskim stečevinama.

Emisiju možete pogledati na linku:

http://vijesti.hrt.hr/403898/pejcinovic-buric-europski-celnici-iznenaeni-ponasanjem-slovenskih-politicara

Facebook Komentari