Udruga Franak: HNB u Biltenu o bankama priznaje pozitivne učinke konverzije CHF kredita u Euro kredite

HNB u Biltenu o bankama priznaje pozitivne učinke konverzije CHF kredita u Euro kredite, a Udruga Franak, u priopćenju koje prenosimo u cijelosti, podsjeća na veliki doprinos bivšeg ministra financija Borisa Lalovca u rješavanju slučaja „švicarci“.

Na temelju podataka objavljenih u posljednjem Biltenu o bankama Hrvatske narodne banke, učinci provedene konverzije kredita u švicarskim francima pokazali su se izuzetno dobrima, suprotno svim bankarskim predviđanjima, a čak su i dodatno ojačali hrvatski bankarski sustav. Prema pokazateljima poslovanja kreditnih institucija, provođenje konverzije kredita s valutnom klauzulom švicarski franak u euro, koje je započelo krajem 2015. i nastavilo se najvećim dijelom tijekom 2016. godine, utjecalo je na poboljšanje kvalitete stambenih kredita stanovništvu. Na teret otprije formiranih rezervacija, učinjeni su djelomični otpisi glavnica kredita u iznosu od 6 milijardi kuna. Kako se nadalje u HNB-ovu Biltenu navodi, djelomični otpis glavnice je, logično, utjecao na poboljšanje kreditne sposobnosti klijenata, na prijevremene otplate kredita i refinanciranje kredita, ostvareno je poboljšanje kvalitete stambenih kredita građanima pa su evidentirani i prihodi od ukinutih troškova te je smanjen udio tzv. loših kredita. Veliki broj konvertiranih kredita refinanciran je kunskima, a ukupan broj stambenih kredita smanjio se za 2,2%. Stopa ukupnog kapitala banaka u godinu dana je porasla za 2%, a rastom kapitala smanjila se izloženost kreditnom i valutnom riziku.

Podsjećamo da je Udruga Franak u svojim projekcijama učinaka konverzije sve to predviđala. Srećom, istomišljenika i suborca protiv samovolje banaka pronašli smo u Borisu Lalovcu, bivšem ministru financija za vrijeme čijeg mandata su doneseni tzv. zakoni o konverziji, i koji je pokazao svijest o teškom položaju dužnika u CHF kreditima te volju i htijenje da se slučaj „franak“ riješi. Tako je Lalovac u rujnu 2015., prije samoga stupanja na snagu zakona o konverziji, oštro reagirao na izvještaj HNB-a kojim se mogući trošak konverzije prenapuhao na 8 milijardi kuna, a isticao je i to da su se bankari u dugim i teškim mjesecima pregovora rugali Vladi, ministrima i građanima s CHF kreditima.

Izuzetno nas vesele podaci koji su izneseni u spomenutom Biltenu objavljenom 23. kolovoza na službenim stranicama HNB-a i koji dokazuju da je konverzija bila ispravna i opravdana. Napominjemo još jednom da je Ustavni sud također potvrdio svojom odlukom od 7. travnja ove godine da je konverzija bila ustavna. Svi ti pozitivni podaci nagrada su za sav naš uloženi trud.

Stoga je neopravdan postupak Zagrebačke banke, koja svake godine ostvaruje enormne profite, a odlučila se putem banke majke tužiti Republiku Hrvatsku u Washingtonu. Ponavljamo stav da je taj arbitražni postupak nelegalan, da arbitražni centar u Washingtonu nije nadležan za taj slučaj i da svatko pravdu mora tražiti na sudovima u Republici Hrvatskoj te na Sudu EU-a.

Udruga Franak

Share This Article