Lovrinović: Budite pametni i ne srljajte u subvencionirane stambene kredite, profitirat će samo banke, evo zašto

Saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku, profesor ekonomije Ivan Lovrinović na svom je fb-u upozorio ljude da budu oprezni sa subvencioniranim stambenim kreditima.

OPREZ: SUBVENCIONIRANI STAMBENI KREDITI SU NEPOVOLJNI I RIZIČNI

Odavno neka vlada nije tako jeftino propagirala neki svoj projekt kao što je to slučaj s ovom sada, a vezano za subvencioniranje kupnje prve stambene nekretnine.

Ni manje niti više oni će izvdvojiti ove godine 17,5 milijuna kuna za subvencioniranje stambenih kredita i tako još tri-četiri godine

Rok za prijavu je bio nekih tjedan dana. Meidji dodatno napumpavaju ovaj Vladin projekt a sve s ciljem da javnost dobije sliku skrbi za mlade obitelji. No, istina o tim “povoljnim” kreditima je drugačija. Zašto?

Najprije, riječ je o marginalnim iznosima pomoći (17,5 mln kuna). Drugo, kamatna stopa je u prosjeku oko 3,5% i ona je visoka i destimulativna. Država subvencionira tijekom četiri godine ali je uvela porez na promet kod kupnje prve nekretnine. Treće, opet se koristi valutna klauzula koja je visokorizična.

Koji je prijedlog stranke PH po pitanju stambenih kredita mladim ljudima?

1. Isključivo kunski krediti bez valutne klauzule.

2. Fiksna kamatna stopa do kraja otplate od 2%.

3. Ukinuti porez na promet kod kupnje prve nekretnine mladima.

4. Obitelj koja dobije četvrto dijete prestaje plaćati stambeni kredit i ostatak plaća država.Odakle novac za ovako povoljnu konstrukciju?

Sjetite se da sam objašnjavao da država refinanciranjem svojih skupih kunskih kredita koji iznose oko 160 mlrd kuna, može uštedjeti oko 4 milijarde kuna samo na kamatama godišnje!!!

Od te uštede mogu se izfinancirati ovakvi programi stambenog kreditiranja a ostatak (veći dio) u poticanje otvaranja malih poduzeća, farmi i slično.

Ovako, od svega će kao i do sada najviše profitirati banke koje ovom operacijom žele popraviti svoj imidž teško narušen dosadašnjim lošim ponašanjem. Želi profitirati i Vlada koja novcem poreznih obveznika želi podići ili održati rejting.

I zato, budite pametni i ne srljajte. Ovo nisu povoljni krediti ma koliko se oni takvima predstavljali.
Moj model, prethodno opisan, ponudio sam u Saboru ali je glatko odbijen. On bi istinski pomogao u demografskoj obnovi,i zaustavljanju iseljavanja mladih ljudi.

Navala na subvencionirane stambene kredite, evo koliko je zahtjeva zaprimljeno do 12 sati

Facebook Komentari