Krstičević nakon obilaska ekspedicijskog kampa HV-a: Hrvatska vojska ovo zaslužuje

Izvor: MORH

Hrvatska vojska ovo zaslužuje, drago mi je da HV razvija nove sposobnosti i stalno jača, kazao je ministar obrane Damir Krstičević nakon što je na prostoru zagrebačke vojarne Croatia obišao tzv. ekspedicijski kamp HV-a.

Radi se o samoodrživom šatorskom kampu za ekstremne uvjete s 11 šatora i koji služi u primjeni u ratnim operacijama, za terenske treninge i obuku, ali je namijenjen i za civilnu uporabu u slučaju humanitarnih katastrofa.

Nabava kampa, koji se sastoji od 7 smještajnih šatora sa sklopivim krevetima na kat, zapovjednog i šatora s kuhinjom i restoranom, kupaonicom te od kontejnera s WC-ima, perilicom i sušilicom, provedena je putem programa MVP SAD-a.

Riječ je o potpuno novoj infrastrukturi, opremljenoj i sa 6 generatora, LED rasvjetom, svi su šatori klimatizirani, s 8 tuševa, sve kapaciteta za 150 vojnika, a uz dodatni dio koji stiže u rujnu ekspedicijski će kamp primati 200 vojnika. Opremljen je i opremom koja reciklira do 70% utrošene vode, a čiste se i otpadne.

Krstičević kaže da će nakon obuke koju provode američki instruktori kamp biti terenski isproban u Slunju.

Očekuje se da će ekspedicijski kamp već iduće godine biti upućen izvan granica RH jer bi postrojba OSRH od 150 vojnika trebala biti upućena u UN-ovu operaciju u Libanonu (UN ENG COY).

Hrvatska se, naime, obvezala osigurati inženjerijsku postrojbu za međunarodne operacije pa će tako jedna satnija od 150 vojnika otići u Libanon na misiju od vjerojatno godinu dana. Premda cijela ova “ispod čekića” infrastruktura vrijedi oko 70 milijuna kuna, hrvatske Oružane snage i vojni proračun kamp će stajati 28,5 milijuna kuna, što je “partnerska” cijena Amerikanaca za Hrvatsku, piše Večernji list.

Facebook Komentari