Hoće li Masarykova postati ulica Stjepana Đurekovića

‘HDZ je 2013. godine jednoglasno bio protiv mog prijedloga, pa me sad zanima kakvo će mišljenje imati sad’, kaže Tomislav Jelić za N1.

”Maršal Tito” i fizički je jučer nestao s trga koji je donedavno nosio njegovo ime. Ispratio je to i inicijator promjene imena Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske, Zlatko Hasanbegović najavivši moguće preimenovanje i Masarykove ulice.

“Slučajno sam došao. Živim u blizini i prijatelj mi je javio da skidaju ploču. Došao sam kako bih se samostalno uvjerio da ploča odlazi”, rekao je Hasanbegović i priznao da je dobar osjećaj vidjeti kako skidaju ploču. I tu možda ni neće biti kraj, naime, kako je Hasanbegović najavio: “Sastavit ćemo novo povjerenstvo stručnjaka koje će odlučiti o preimenovanju Masarykove ulice. Ono što mogu istaknuti je kako Odbor neće biti mjesto ničijeg političkog ekshibicionizma”.

Tomáš Masaryk (1850.-1937.), sociolog, filozof i političar, utemeljitelj je i prvi predsjednik Čehoslovačke. Na tu je dužnost izabran 14. studenog 1918. godine, a birači su ga poslije još tri puta izabrali za predsjednika.
Sastavi li se doista spomenuto povjerenstvo, neće to biti prvi pokušaj promjene imena Masarykove ulice u centru Zgreba.

Hrvatsko-češko društvo reagiralo je još 2013. godine na ideju Tomislava Jelića, tada već bivšeg HDZ-ovca, da se Masarykova ulica u Zagrebu preimenuje u Ulicu Stjepana Đurekovića.

Jelić je tada tvrdio da Masaryk ‘ničim i nikad nije zadužio Hrvate i Hrvatsku’ i da je ‘u svim svojim vanjskopolitičkim nastupima zagovarao stvaranje Jugoslavije i srpsku dominaciju unutar nje’.

U obrazloženju zašto ulicu ne bi trebalo preimenovati, Marijan Lipovac, predsjednik društva naveo je tada kako je sociolog, filozof i političar, utemeljitelj i prvi predsjednik Čehoslovačke Tomáš Masaryk bio ‘istinski demokrat i humanist za kojeg demokracija nije bila samo tehnika ili oblik vladanja, nego i mogućnost ostvarenja moralnih zakona’.

Što Tomislav Jelić misli danas, 4 godine kasnije?

‘I dalje stojim iza svojih stajališta da Masarykovu ulicu treba preimenovati i da ona treba nositi ime Stjepana Đurekovića kojeg je jugoslavenska tajna policija na okrutan način ubikla 1983. godine u Njemačkoj. Masaryk nikad nije bio prijatelj Hrvatske i ni po čemu ne zaslužuje ulicu ni u Zagrebu niti bilo gdje u Hrvatskoj’, rekao je za N1 Jelić.
‘HDZ je 2013. godine jednoglasno bio protiv mog prijedloga, pa me sad zanima kakvo će imati mišljenje dođe li do glasovanja o ovom prijedlogu u Skupštini’ dodao je.

Podsjetimo, Masarykova ulica ime je dobila 1930. povodom Masarykovog 80. rođendana koji se u Hrvatskoj svečano slavio.

Masaryka se tada veličalo zbog njegova znanstvenog rada te privrženosti idejama slobode i demokracije i bio je to prikriveni izraz otpora vladajućem režimu i diktaturi kralja Aleksandra. Ulicu u Zagrebu je izgubio nakon uspostave NDH 1941., kada je dobila ime Milana Šufflaya da bi Masarykovo ime opet bilo vraćeno 1945. godine.

Facebook Komentari