Dačić smiruje situaciju oko diplomatske note i traži dogovor: Nama je Vesna Pusić nudila arbitražu, ali mi smo za bilateralno rješavanje

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić sudjeluje na Bledskom strateškom forumu, gdje je komentirao odnose zemalja regije, ponajprije onih između Srbije i Hrvatske.

Potrebno rješavati otvorena pitanja

‘Ja sam bio ministar vanjskih poslova zadnje tri godine, prije toga premijer i ja sam prvi pričao sa Zoranom Milanovićem o potrebi formiranja radnih grupa za rješavanje otvorenih pitanja između dviju zemalja. No, nakon toga nije se dogodilo ništa, nismo daleko odmakli. Dobro je da će biti sastanaka predsjednika država, dobro je da se razgovara, treba raditi na poboljšanju odnosa, treba utvrditi pitanje sastava radnih grupa. Mišljenja sam da probleme treba riješiti neposredno’, rekao je Dačić i dodao kako mu je tadašnja ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić predlagala arbitražu za rješavanje graničnog spora, ali je srbijanska strana za bilateralno rješavanje sporova.

Arbitraža Hrvatska-Slovenija – bez uplitanja

‘Mi i Hrvati imamo dovoljno problema da bismo sad komentirali probleme Hrvata sa Slovencima. Nećemo mi govoriti tko je u pravu, a tko nije.

Diplomatske note uobičajeno sredstvo

‘To je uobičajeno diplomatsko sredstvo. Kad Šešeljeve pristaše zapale hrvatsku zastavu – uslijedi protestna nota. Ne očekujemo da je svaka nota od povijesnog značaja, ali bolje da ne dolazimo u situaciju da se note uopće šalju. Treba smirivati situaciju, lako ju je podgrijavati’, kazao je komentirajući posljednju notu koju je Srbija poslala Hrvatskoj, a nakon subotnjeg paljenja srpskog tjednika Novosti usred Zagreba’, rekao je, prenosi N1.

Facebook Komentari