Srbija uručila prosvjednu notu Hrvatskoj

Otpravniku poslova hrvatskog veleposlanstva u Beogradu danas je u Ministarstvu vanjskih poslova Srbije uručena prosvjedna nota zbog raspirivanja nacionalne mržnje i zastrašivanja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj na skupu pristaša Autohtone – Hrvatske stranke prava ispred sjedišta Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu, 2. rujna.

Na prosvjedu, na kojem se okupilo dvadesetak pristaša neparlamentarne A-HSP, isticani su slogani “Za dom spremni” i “Zaustavili smo vas 1991, zaustavit ćemo vas opet” i zapaljen je primjerak tjednika srpske nacionalne manjine Novosti.
“Ministarstvo vanjskih poslova Srbije smatra da ovakav incident, izvršen od strane neofašističke političke grupe iz Hrvatske predvođene njenim predsjednikom, u prisustvu pripadnika MUP-a Hrvatske, predstavlja primjer raspirivanja nacionalne mržnje i zastrašivanja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, pokušaj revizije povijesti, kao i veličanje ustaškog pokreta i njegovih obilježja”, navodi se u prosvjednoj noti Srbije.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije očekuje da izvršitelji kaznenih djela budu optuženi i kažnjeni po zakonu, kao i da “u duhu očuvanja i daljnjeg razvijanja bilateralnih odnosa” hrvatske vlasti ubuduće spriječe skupove “s izvjesnim krajem – vrijeđanje predstavnika srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj i Srba u cjelini”, dodaje se u prosvjednoj noti uručenoj otpravniku poslova hrvatskog veleposlanstva.

Facebook Komentari