Maršal odmarširao u povijest, Hasanbegović uživo promatrao, otkrio tajnu ploče koju je darovao Bujancu, ali i tko sljedeći možda ode u povijest

Prošlo je tek 50-ak minuta od objave u Službenom zagrebačkom glasniku, a komunalni redari u niskom startu kako bi promjena u Zagrebu i zaživjela

Nakon 71 godine trg Maršala Tita odlazi u povijest. Zagrebački komunalni redari kažu – nikad nisu morali neku ploču tako brzo skidati kao ploču s imenom maršala Tita.

Postavljanje ploče s imenom trga Republike Hrvatske pratio je inicijator izmjene imena Zlatko Hasanbegović. Tvrdi da se na licu mjesta našao sasvim slučajno.

“Ništa, vidite vrlo jednostavno, sa zakašnjenjem od četvrt stoljeća, ali nikad nije kasno. Vrlo brzo se više nitko neće sjećati kvazi kontroverzi kojima svjedočimo posljednjih tjedana”, poručuje Hasanbegović.

A kontroverzna je bila i prošlotjedna svadba Velimira Bujanca kojemu je Hasanbegović na poklon uručio, naizgled, ukradenu ploču Trga maršala Tita.

“To je marcipanska ploča i zapravo, ona je slatka i može se čuvati za uspomenu ili se može jesti. Dakle, to nije ona nezakonito skinuta ploča jer naravno ja o tome ne znam ništa”, tvrdi Hasanbegović.

Bandić nakon svega očito ima potrebu napraviti ravnotežu pa u grad vratiti zaboravljene partizane.

“Ja razmišljam sada kako ljude koji su bili istinski heroji 2. svjetskog rata, nositelji antifašističkog pokreta, ubijeni ko pseta od četnika…koji su bili nositelji pokreta kojima su potrgane glave za vrijeme Domovinskog rata u Zagrebu da vratim to u parkove da svjedoče o svijetloj povijesti grada Zagreba kao narodnog heroja”, kaže Bandić.

Bandić misli na obnovu spomenika i uređivanje parka Ivi Loli Ribaru, a navodno razmišlja i o postavljanju bisti sedmorici sekretara SKOJ-a. Hasanbegović bi preimovao Massarykovu ulicu koja je bila trn u oku i režimu NDH, piše RTL.

Hasanbegović je najavio, prenose Jutarnji i N1: “Sastavit ćemo novo povjerenstvo stručnjaka koje će odlučiti o preimenovanju Masarykove ulice. Ono što mogu istaknuti je kako Odbor neće biti mjesto ničijeg političkog ekshibicionizma”.

A Maršal Tito završit će u Muzeju Grada Zagreba…

Facebook Komentari