Letica ima ideju za HOS-ove ploče: Zadnjih godina smo bili svjedoci reketarske politike – Metkovića, Pupovca, HNS-a…

“Dobro sam se osjećao na prosvjedu antifašista protiv promjene imena Trga maršala Tita u Zagrebu, na kojemu su neki mahali zastavama s petokrakom, jer sam imao dojam da ih je platio Milan Bandić. Nema bolje reklame za promjenu imena Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske”, kazao je profesor sociologije i politički analitičar Slaven Letica gostujući u Studiju 4. Ikonografija propalih režima djelovala je karikaturno, dodao je.

Tužnim smatra činjenicu da se na prosvjedu pojavio i čelnik SDP-a Davor Bernardić pa je ispalo da je takva pozicija SDP-a. Ta će se stranka morati ideološki resetirati, rekao je Letica. Naveo je kako je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović inzistirala da se razluči prozapadni antifašizam i titoistički komunizam. A složeni je problem – što je veći dio pobjedničkog antifašizma bio komunistički.

Odgovarajući na pitanje zašto je problem s ploče u Jasenovcu maknuti pozdrav ‘Za dom spremni’, Letica je kazao: “Neosporno je da se radi o ustaškom pozdravu i on je neprihvatljiv EU-u i europskoj Hrvatskoj. Međutim, s tim pokličem su HOS i dio hrvatske vojske branili Hrvatsku u Domovinskom ratu i borili se za europske, antifašističke vrijednosti, a protiv velikosrpske genocidne politike”.

“Moderna politika je potraga za kompromisom. Zadnjih godina smo bili svjedoci reketarske politike – Metkovića, Pupovca, HNS-a… Moja ideja je da se za HOS napravi jedna ‘pijetetna iznimka’. Nisu ti dečki krivi što su kao HOS-ovci poginuli pod takvim pokličem, a borili su se za antifašizam i bili su ‘čisti’ borci, nisu počinili zločin”, zaključio je Letica.

Facebook Komentari