Tabak o Kim Jong-un-ovom arsenalu: Ovo je velika bomba i ovo je događanje koje nije prirodno jer je došlo i do potresa i do eksplozije

Ad

Sjeverna Koreja izvela je najjači nuklearni pokus dosad – detonacija hidrogenske bombe uzrokovala potrese u Japanu i Južnoj Koreji. Trump je pobjesnio na Kim Jong-una, javlja RTL

Sjeverna Koreja ne prestaje s provokacijama. U svom najjačem nuklearnom pokusu dosad, Pjongjang je detonirao hidrogensku bombu – najrazornije oružje na svijetu. Tvrde da takvu bombu mogu postaviti na svoju interkontinentalnu balističku raketu. Test je bio toliko jak da je izazvao jake potrese u Japanu, Južnoj Koreji i Kini. Osude stižu sa svih strana – a najžešće je reagirao američki predsjednik Trump.

Pjongjang je izveo šesti nuklearni pokus – najveći do sad. Novi je to dokaz da Sjeverna Koreja pokazuje mišiće.

“Sve je bilo po planu”, objavila je državna televizija. “Testiranje hidrogenske bombe koja se može postaviti na našu interkontinentalnu balističku raketu bio je savršen usppjeh. To je važan korak prema dovršetku nacionalnog programa nuklearnog oružja”, vijest je koja je danas prikazana na sjevernokorejskoj državnoj televiziji.

Hidrogenska ili vodikova bomba najrazornije je oružje na svijetu. Pet puta je snažnija od one atomske bačene na Nagasaki 1945. Oštre reakcije stižu od susjeda.

“Sjeverna Koreja je ignorirala upozorenja međunarodne zajednice. Na silu provodi nuklearni test. Mi to apsolutno ne možemo tolerirati. Japan će se baviti ovim pitanjem uz koordinaciju SAD-a i Južne Koreje, kao i međunarodne zajednice poput Kine i Rusije”, izjavio je japanski premijer Shinzo Abe.

“Jako smo razočarani i ljuti. Sjeverna Koreja opet provocira i prijeti svjetskom miru. Apsurdna im je strategija i to će ih koštati međunarodne izolacije”, naglasio je Moon Jae-in, južnokorejski predsjednik.

Novi je ovo izazov i za američkog predsjednika Donalda Trumpa. Netom prije pokusa, razgovarao je s japanskim premijerom upravo o nuklearnoj krizi u regiji. Nije dugo čekao s komentarom na Twitteru.

“Njihove riječi i ono što čine nastavljaju biti vrlo neprijateljski nastrojeni i opasni prema SAD-u. Sjeverna Koreja je odmetnuta država koja je postala velika prijetnja, ali i sramota za Kinu, koja pokušava pomoći, ali joj baš ne uspijeva. Južna Koreja smatra, kao što sam im i rekao, da njihovi razgovori sa Sjevernom Korejom o smirivanju situacije neće uspjeti. Sjeverna Koreja razumije samo jedno”, reakcija je Trumpa.

Snažna bomba izazvala je potrese. Podrhtavanje se osjetilo u Sjevernoj i Južnoj Koreji, Kini i Japanu. Prvi potres osjetila je Kina – jačina 6,3 prema Rihteru.

Osam minuta poslije – nešto slabiji potres magnitude 4,6. Seizmolozi kažu da su potresi i eksplozija povezani.

“Postoje izrazito jake indicije da se radi o izrazito jakom potresu, odnosno nuklearnoj eksploziji. Potresi usporedive magnidute dogodili su se nedavno na području Italije, a takvi potresi nisu uobičajeni za naše područje”, kazao nam je seizmolog Snježan Prevolnik.

Tenzije rastu, a Kim Jong-un s nuklearnim testiranjima, čini se, ne misli odustati.

O dosad najopasnijoj provokaciji Sjeverne Koreje u RTL-u Danas je govorio vojni analitičar portala Obrana i sigurnost Igor Tabak.

Za početak, da objasnimo: što je to hidrogenska bomba?

To je oblik nuklearnog oružja, napredniji od atomske bombe. Amerikancima je trebalo devet godina da ga razviju nakon Hirošime i Nagasakija. Hidrogenske, termonuklearne bombe karakterizira puno veća razorna moć od atomskih. Za razliku od fizije, nuklearnog procesa raspada na kojem je bazirana atomska bomba, ovdje govorimo o fuziji, dakle procesu spajanja elementara koji oslobađa puno više energije.

Koliko je opasan arsenal Sjeverne Koreje?

Nedvojbeno je opasan. 2006. kad su počeli govorili smo o eksplozijama ispod jednog kilotona, ovo danas je po procjenama između 100 do 150 kilotona. Za usporedbu Hirošima i Nagasaki su bile 20 do 25 kilotona. Dakle, ovo je velika bomba i ovo je događanje koje nije prirodno jer je došlo i do potresa i do eksplozije.

S jedne strane imamo Kim Jong-una, a s druge Donalda Trumpa. Oba su, da se tako izrazim, nepredvidivi u svojim reakcijama. Koliko je cijela ova situacija opasna za svjetski mir?

S jedne strane je opasna. Sjeverna Koreja je jako čudan režim, zatvoren u sebe, jako ratoboran. To nije nova stvar, i Kimov otac i djed su bili ratoborni i vidljivo spremni ratovati na Korejskom poluotoku. Ondje nema mira još od ’50-ih, ondje je samo primirje. Mislim da nije opravdano takvog jednog stvora u istu razinu s predsjednikom SAD-a. To su različiti sustavi. SAD je puno jači i veći, ima i puno više kočnica, puno više kapaciteta za normalnije postupanje. Za razliku od Sjeverne Koreje koja ne može nahraniti stanovništvo, ali je ponosni vlasnik termonuklearnog oružja.

Možemo li očekivati da će sve ostati na novim sankcijama protiv Sjeverrne Koreje, ili i nešto više?

To je jako teško reći. Optimističan pogled bi rekao da je sada Sjeverna Koreja postigla cilj i pokazala da ima oružje kakvo nema svatko pa to može biti uvod u nove pregovore. S druge strane, budući da nitko ne zna što je u glavi Kim Jong-una, on bi se mogao prikazati malo manje realističnim, ratobornijim. Prema tome tu je velika opasnost za daljnje kompliciranje. On trenutno nastupa s pozicija sile. Pregovori koji bi nastupili mogli bi podsjetiti na Minhensku konferenciju gdje se nasilniku popustila, a onda je Hitler ipak ušao u rat, piše RTL.

Facebook Komentari