Biskup Egidije Živković: Kad će lustracija? S pravom vas branitelji i narod prozivaju zbog izazivanja podjela u društvu

Unatoč kišovitom vremenu u Ludbregu se i danas na središnjem misnom slavlju Presvete Krvi Kristove okupilo više tisuća hodočasnika iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja: Slovenije, Mađarske i Austrije.
Misu i tradicionalnu procesiju od župne crkve prema Zavjetnoj kapeli ove godine je predvodio msgr. Egidije Živković, biskup gradišćanskih Hrvata iz austrijskog Željezna, dok se u ime Hrvatskog sabora okupljenim hodočasnicima obratio predsjednik sabora Gordan Jandrković, piše evarazdin.hr.

Jandroković je tom prilikom istaknuo da Zavjetna kapela Hrvatskog sabora, odnosno Svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu i danas „okuplja i ujedinjuje bez obzira na različita razmišljanja i svjetonazore“.

– U doba kada su sabornici dali svoje zavjete harala su tri zla: kuga, glad i rat, a danas živimo u svijetu iskrivljenih vrijednosti i nemilosrdnog tržišta koji kod ljudi stvaraju osjećaj nesigurnosti i neizvjesnosti – rekao je između ostaloga Jandroković, zaključivši da u prevladavanju ljudskih strahova i preuzimanju političke odgovornosti i danas može pomoći iskrena vjera.

Biskup pozvao na lustraciju

Propovijed msgr. Živkovića u nekoliko je navrata prekidana pljeskom.

– Krv je u svim kulturama svijeta znak života. U našem je jeziku krv sinonim za dušu koja je srž našega života, ali imamo i negativnih primjera u povijesti, gdje su rasisti i nacionalnisti, a nadasve nacionalsocijalisti – zloupotrijebili krv zločinačkim teorijama, s ciljem da se u ime rase i nacije prolijeva nevina krv – rekao je Živković.

– Političari i odgovorni u društvu, pitam vas kao neutralan europski čovjek: kada ćete imati hrabrosti staviti lustraciju pred oči hrvatske i lice Europske unije? Ne možete živjeti i raditi u trajnom neprijateljstvu, s pravom vas narod i branitelji smatraju odgovornim za podjele u ovoj zemlji – rekao je između ostaloga Živković.

Ne bavite se više kamenim i limenim pločama i sekularizmom, nego bavite se ljudskim srcima i optimizmom. Vrijednosti i znakovi Domovinskoga rata ne smiju se čupati iz temelja slobodne i demokratske Hrvatske. Spremno branite i dalje ono što je krvlju mučno stečeno. Budite uvijek za Domovinu spremni, kako zemaljsku tako i nebesku – rekao je biskup gradišćanskih Hrvata iz Željezna u Austriji. Poručio je da Hrvatskoj trebaju zajedništvo i dijalog, prenosi Večernji list.

– Ne gledajte u vašem društvu tko je krvna grupa A, B grupa, AB ili nula. Gledajte tko pripada samo RH plus i minus. Morate samo dobro gledati koji su u Republici Hrvatskoj pozitivni i negativni. Ne bavite se prebrojavanjem krvnih zrnaca, ali se dobro čuvajte parazita koji truju zdravu krv u društvu, narodu i Domovini.

Na misnom slavlju u Ludbregu tradicionalno su se okupila i brojna politička lica, te dužnosnci državne uprave i lokalne samouprave, piše evarazdin.hr.

Facebook Komentari