U Beogradu Vučić i Dodik počeli pisati dokument koji je začetak Velike Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sastanka najviših predstavnika Srbije i Republike Srpske u Beogradu, da je formiran tim koji će raditi na pisanju Deklaracije o zaštiti i očuvanju srpskog naroda.

Predsjednik Vučić i premijerka Ana Brnabić sastali su se u Beogradu s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerkom RS Željkom Cvijanović. Na sastanku je dogovoreno formiranje tima koji će pisati Deklaraciju o zaštiti i očuvanju srpskog naroda, a koja će, kako je nakon tog susreta objasnio Vučić, biti u skladu sa svim međunarodno-pravnim aktima.

Deklaracija će, kako je rekao, istaknuti pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, pravo na izučavanje nacionalne kulture, historije, geografije, očuvanje nacionalnog kulturno-historijskog nasljeđa i obrazovanje na srpskom jeziku.

Za ostvarivanje tih prava bit će formiran budžetski fond, a bit će i redefinirano dosadašnje natječajno financiranje za dijasporu, objasnio je Vučić.

Radit će se, kako kaže, i na ujednačavanju školskog programa srpskog jezika i književnosti u Srbiji i RS, kao i na organiziranju đačkih ekskurzija, omladinskih kampova, i ljetnih i zimiskih škola u Srbiji i RS.

Vučić je rekao i da se na sastanku razgovaralo o više konkretnih projekata, te da će Srbija s pet do pet i pol milijuna eura financirati izgradnju vrtića u Trebinju i Brčkom, izgradnju studentsko-đačkog doma u Vlasenici, rekonstrukciju ulica u Palama, rekonstrukciju sportske dvorane i izgradnju trga u Istočnom Sarajevu, rekonstrukciju mosta koji povezuje Zvornik Mali Zvornik, i podršku općinama u Federaciji BiH većinski naseljenih Srbima.

Vučić je rekao i da u BiH ide s porukom da Srbi i Bošnjaci moraju imati pristojan dijalog i živjeti u miru.

“Srbija i BiH moraju živjeti u miru, imati uspostavljen pristojan dijalog kao jedini način komunikacije. O svim velikim projektima spremni smo razgovarati”, rekao je on.

Poruka s kojom ide u Sarajevo sljedećeg tjedna je, kako kaže, da Srbija ne traži ništa čime bi povrijedila nekog drugog, već da samo tražimo da bude poštovana i da se poštuje Daytonski sporazum i prava RS.

Vučić je rekao da Srbija u budžetu, zaključno s kolovozom, ima točno milijardu eura bolji rezultat od planiranog, i da odatle ima mogućnosti pomoći RS-u.

Predsjednik je zahvalio premijerki Ani Brnabić i ministru financija Dušanu Vujoviću koji će, kako je najavio, uskoro dobiti nagradu Svjetske banke, MMF-a i Euromoneya za najboljeg ministra u Središnjoj i Istočnoj Europi.

Premijerka Brnabić najavila je da će početkom studenog biti održana zajednička sjednica vlada Srbije i RS. Ona je rekla da je danas bilo riječi i o boljem infrastrukturnom povezivanju i izgradnju brzih prometnica, prije svega do Bijeljine.

Premijerka je rekla i da sredinom sljedeće godine očekuje formiranje Nacionalne akademije za javnu upravu, kako bi se javna uprava reformirala u službi građana i privrede, te da je bilo razgovora o tome da ona bude otvorena i za javnu upravu RS-a.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je nakon sastanka, da su odnosi Srbije i RS u najboljem razdoblju ako se mjere konkretnim projektima.

Rekao je i da je “ugodno” iznenađen da su gotovo svi projekti koje je Banja Luka kandidirala prihvaćeni u Beogradu, izrazivši zahvalnost predsjedniku i Vladi Srbije.

Dodik je ocijenio i da je Srbija najvažniji faktor stabilizacije prilika u regiji i da u tom pogledu pozdravlja Vučićev posjet BiH, gdje RS ima značajan broj pitanja koje želi rješavati s te razine.

“Stanje u BiH izgleda najgore što se tiče funkcioniranja institiucija od Daytonskog sporazuma do danas. Imamo paralizu odlučivanja, sukobi politički, kao i problemi koje postoje i koje producira Bakir Izetbegović su usložnili situaciju i doveli do institucionalnog mrtvila”, rekao je Dodik navodeći da BiH ima zastoj i u aranžmanu sa MMF-om i u europskim integracijama.

Najavio je i da će RS u rujnu na sjednici Narodne skupštine donijeti konkretnu odluku o vojnoj neutralnosti. “To je dio našeg opredjeljenja, da zajedno sa Srbijom gradimo sustav sigurnosne politike”, rekao je Dodik.

O sukobu Izetbegovića i Tuđmana

Upitani o sukobu člana predsjedništva BiH Bakira Izebegovića i sina Franje Tuđmana, Miroslava Tuđmana, Vučić je kazao da je očito da postoje određena trvenja i problemi u hrvatsko-bošnjačkim odnosima, ali da to ne komentira.

Vučić je dodao da trvenja postoje i u bošnjačko-srpskim odnosima i želi da sve strane prebrode probleme te da Srbija s njima ima dobre odnose.

Dodik je kazao da Izetbegović samo otvara probleme u kontinuitetu i da gubi podršku u BiH te postaje “politička olupina”.

“On (Izetbegović) govori da je njegova politika politika njegovog oca a politika njegovog oca je Islamska deklaracije, koja je programski akt i dokument za Islamsku državu koja je funkcionirala i još uvijek funckionira na Bliskom istoku, i on se toga nije odrekao”, kazao je Dodik, prenose Beta i N1 Srbija.

Facebook Komentari