Obilježen Dan aneurizme, bolesti koja pogađa mnoge a da nisu ni svjesni da je imaju

U Hrvatskoj se obilježava Dan aneurizme mozga. Riječ je o bolesti koja pogađa mnoge jer čak jedna od 50 osoba ima nerupturiranu aneurizmu krvne žile mozga, a da toga nije ni svjesna, te dio njih pogodi i ruptura aneurizme s najtežim posljedicama.

Najnovije svjetske ankete pokazale su da 90% ispitanika nije znalo gotovo ništa o aneurizmi mozga, pa tako niti o prepoznavanju simptoma, prevenciji i važnosti brze reakcije. Više od 40% slučajeva rupturiranih aneurizmi mozga imaju kobne posljedice.

“Najčešći simptomi aneurizme su glavobolje. Znači, ljudi to poslije refereiraju kao da su imali najjaču glavobolju u životu ili neki čak kažu kao da su osjetili da je nešto puknulo u glavi”, kaže Krešimir Rotim, predstojnik Klinike za neurokirrugiju KBC-a Sestre milosrdnice.

Glavobolje su imale i Snježana i Marina, dvije sestre koje su obje imale aneurizmu.

“Prvo ja pa onda ona. Ona je isto medicinska sestra koja je radila u intenzivnoj i bila je u noćnoj kad su mene primili”, kaže Snježana Bosak.

Njezina sestra Marina Kos kaže kako su joj otkrili dvije aneurizme te je operirana nakon šest mjeseci poslije čega je sve bilo u redu.

Velik dio pacijenata operira se endovskularnim zahvatima.

„On je ušao kroz, da se laički izrazim, kroz krvnu žilu na nozi i došao do krvne žile u mozgu i na poseban način je začepio tu krvnu žilu”, kaže Rotim.

Ana Soldo iz Hrvatske liječničke komore kaže kako je u planu izrada programa koji bi olakšao prepoznavanje ove opasne bolesti.

“Razgovarali smo sa liječnicima da napravimo jedan zajednički preventivni program u kojem ćemo se dodatno educirati i ljekarnici i liječnici i napraviti za pacijente jedan prihvatljivi i razumljivi program u kojem si mogu prepoznati tu vrlo ozbiljnu bolest“, kaže Soldo, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari