Život s Vlastom: Hipersenzibilnost, ponekad dar, a ponekad bogat teret s kojim se teško nositi

Piše: Vlasta Janton

Ako vam se u životu događaju situacije tipa “ti svako malo cmoljiš”, “ti si tako osjetljiva”, “ne primaj to toliko k srcu”, “opet imaš potrebu biti sama”, “zašto si tako zatvorena”, “zašto ti smeta tolika buka ako nikom drugom od nas ne smeta”, “to su njihovi problemi, ne tvoji, zašto se toliko brineš oko toga”…itd…itd., znajte da niste čudni, da nemate nikakav problem, već ste hipersenzibilna osoba.

Koliko god takvi ljudi nekome bili čudni, neobični, drugačiji, oni ustvari imaju jedan poseban dar. To su osobe koje su osjetljivije od drugih ljudi, maštovitiji, kreativniji, intuicija im je izraženija, odlično primjećuju detalje, osjetljivi su na bol drugih ljudi, teško im pada tuđa nevolja.

Hiperenizibilne osobe su iznimno odane, privržene, daju se u potpunosti. Kada vole, vole duboko i iskreno, a kada dožive bol treba im trostruko više od drugih da se oporave. Ne vole biti okruženi masama, često vole samoću, prirodu, mjesta na kojima mogu biti sami sa svojim mislima. Vole uživati u nježnim mirisima, posebnoj glazbi, umjetnički su tipovi, izuzetno su osjetljivi na bol, i puno teže je podnose od drugih.

Možda ih nekada ne razumijete kada znaju otići u dubinu kako bi razjasnili stvar, analizirali nešto satima za što je vama potrebno 5 minuta. Ali oni su po prirodi takvi, izrazito intuitivni. sa izrazito jakim emocijama. Nemojte ih podcjenjivati, omalovažavati raznim riječima kako cmolje ili su jadni, ili kako se ne znaju nositi sa životom. Oni svijet ne gledaju očima poput vas, oni su drugačiji, ali ne zato i čudni. Kada vole, niti jedna ljubav se ne može mjeriti s njihovom, toliko je daju, toliko se otvore, toliko bezuvjetnosti postoji u tom njihovom davanju. Hipersenzibilnost je dar, i oni koji to shvate znat će kakvim su bogatstvom nagrađeni.

Na drugima će uvijek uočiti i najmanje detalje, izuzetno su pristojni, ali se i teško nose sa svojim loše donesenim odlukama, to ih razdire i dugo i često razmišljaju i analiziraju što su mogli bolje učiniti, puno lakše i češće se naljute. ali i puno lakše čitaju druge ljude.

Zato, kada upoznate nekog sa takvim darom, ne ismijavajte se njegovim razmišljanjima, postupcima, već ih prihvatite i pokušajte razumijeti. Isto kao što ta osoba razumije vas.

Njjhove duboke emocije katkad su bogatstvo, a katkad dar s kojim se teško nose.

Facebook Komentari